Aj siedmy výber toho najlepšieho z Darwinových cien má svoje perličky

V septembri roku 1996 bol nájdený muž rozmliaždený na schodoch v jednej budove v New Yorku. Stalo sa to tak, že chalan sa pokúšal ukradnúť 270 kilogramov vežiaci trezor a zniesť ho dolu po schodoch. Zabudol na základné pravidlo pri manipulácií s ťažkými predmetmi: nikdy nestoj o schod nižšie ako je bezpečné. Len tak na okraj, trezor bol v tom čase prázdny. 

40. ročný Američan patrí medzi "legendárne kúsky". Mal finančné problémy, tak sa rozhodol pre lúpež, no nešiel do banky ako väčšina zlodejov. Vybral si obchod so zbraňami. Išiel tam na obed, keď bol obchod plný zákazníkov, držiteľov zbrojných pasov. Nevšimol si ani policajné auto, zaparkované pre obchodom. A dokonca si nevšimol ani policajta, ktorý pri pokladni pil kávu a rozprával sa s predavačom. Odhodlaný lúpežník vbehol dnu, vystrelil do vzduchu na výstrahu a požiadal o peniaze. Lenže predavač, policajt a aj niektorí zákazníci streľbu opätovali.  
Darwinova cena

Sergej bol nadaný a inteligentný študent. Keď bol malý sľúbil babke, že vyrobí elixír života, aby mohli žiť večne. Preto pravidelne v malých dávkach konzumoval jedovaté huby, arzenik, zlúčeniny kyanidu...Rád vyhlasoval, že on nikdy nezomrie, pretože tie jedy už pojedá roky. Keď raz ochutnal čistý kyanid, prišlo mu zle, tak zobral pohár vody, ale nevypil ho. Namiesto toho si doň rozpustil zvyšok kyanidového prášku a svoj elixír vypil.

Mladík rád chodieval do istého baru, kde sa dokázal pekne odviazať. V dobre nabudenom stave rád provokoval a vyvolával rozbroje. Pri jednej z jeho mnohých eskapád ho vyhadzovač vyhodil z baru von. On sa však nedal odradiť a vkradol sa naspäť. So schodov zbadal muža, po ktorom skočil s úmyslom skopnúť ho na zem. Lenže netrafil, padol hlavou na tvrdú zem a už sa neprebral. 

24 mladíkov sa v roku 1969 rozhodlo usporiadať „búrkovú oslavu“ na počesť blížiaceho sa hurikánu Camille. Oslavu zorganizovali na pláži, kde ich zmietla trojmetrová vlna. Telá niektorých sa nikdy nenašli, ďalší ležali niekoľko kilometrov ďaleko. Prežili štyria. 

Dvaja nerdi sa rozhodli zahrať na Luka Skywalkera a Darth Vadera. Na to, ale potrebovali svetelné meče. K tomu im „perfektne“ poslúžili trubice od žiariviek, do ktorých naliali benzín a... zapálili ich. Explózia bola hodná efektov z Lucasových filmov. 

V San Jose sa vášnivý poľovník Herman hádal so svojou priateľkou. Výmena názorov sa začala priostrovať, tak Herman použíl pažbu svojej pušky ako štít, aby naňho jeho priateľka nedosiahla. Lenže ako to už v podobných chvíľach býva, jeho nabitá zbraň náhodou vystrelila a prevŕtala milému Hermanovi brušnú dutinu, čím ukončila jeho život aj výmenu názorov. 

Zariekavač hadov bol privolaný do istého mestečka, aby odchytil nebezpečného hada. Svoj ciel splnil na jednotku. Keď víťazoslávne ukazoval svoj úlovok obyvateľom, tí ho pokrikmi vyprovokovali, aby im predviedol ako sa to robí. Muž si hada omotal okolo krku. Keď ho had začal škrtiť, nenašiel sa nikto, kto by mu pomohol. 

Mladý Thajčan doplatil na hrátky so slonom. Jednému ponúkal cukrovú trstinu, ale keď sa slon priblížil, tak ju rýchlo skryl za chrbtom a hrozne sa na tom zabával. Takto to zopakoval ešte párkrát, až kým slonovi nedošla trpezlivosť a prebodol ho klami. Slon sa konečne dostal k svojej pochúťke. 

Muž z Glasgowa si pripol karabínu o nepoužívaný kábel od lanovky a pokúsil sa po ňom zlaniť dole. Avšak hora bola strmá, gravitácia konštantná a on nemohol regulovať rýchlosť. Po pár sekundách narazil do skál a ešte niekoľko stoviek metrov sa odieral, kým nezastavil na stĺpe. 

Na oslave svadby v Turecku sa ženích rozhodol prejaviť svoju radosť streľbou z AK-47 do vzduchu. Lenže zbraň neudržal a začal nekontrolovateľne strieľať okolo seba. Zabil pri tom vlastného otca, svoje tety a sestrenice a zranil ďalších osem ľudí. 

Sigurd Mighty bol vodca Vikingov. Jeho smrť je spätá s inváziou Vikingov na severné územia dnešného Škótska. Keď porazil vodcu protivníkov Maelbrigtea, odťal mu hlavu a pripútal si ju k svojmu sedlu. Keď jazdil na koni, zuby z odťatej hlavy mu poškriabali nohu, dostal infekciu, na následky ktorej zomrel. 

Známa fínska herečka oslavovala v roku 1939 v hoteli Aulanko premiéru filmu A Rich Girl. Pravdepodobne opitá sa vyšplhala na strechu, odkiaľ spadla do komína, čo sa jej stalo osudným. 

Darwinova cena
Gregory, 19, zomrel vo vidieckom sídle svojich rodičov o Dunkerque. Vyšetrovatelia zistili, že chlapec čistil zbraň, pričom používal zapaľovač, aby lepšie videl do hlavne a omylom si pri tom vystrelil mozog z hlavy. 

Muž sa rozhodol vyčistiť búdku pre vtákov, ktorá bola zavesená na balkóne, bola však privysoko. Chlapík si nato zobral najnevhodnejší podstavec - kancelársku stoličku s kolieskami. Mal o čom rozmýšľať, keď letel 23 poschodí k zemi...

Skupinka zamestnancov bola nesmierne šťastná, že sa môžu uliať z práce. Ich spoločnosť v ktorej pracovali im zaplatila odpočinkový výlet, na ktorý cestovali autobusom. Keďže bol nádherný slnečný deň, nálada bola skvelá a zamestnanci sa bujaro zabávali. Okrem iného aj vystrkovaním hlavy zo strešného okna, načo ich vodič autobusu niekoľkokrát upozorňoval, aby to nerobili. Dvaja muži, samozrejme, neposlúchli a z okna sa vystrčili obaja. Nasledovalo silné praskanie kosti, keďže autobus vstúpil do podjazdu. Šofér autobusu povedal, že vždy zamyká strešné okná, keď vezie deti. Ale pri dospelých ho to nenapadlo. 

Walkman je už dnes prežitok, ale táto hudobná pomôcka dokázala aj zabíjať. Samozrejme za to nemohol iba tento hudobný prehrávač. Mladý cyklista totižto poškodil vrtuľu a pravé krídlo na lietadle, ktoré ho zrazilo pri pristávaní, keď sa vozil po leteckej dráhe na letisku práve s walkmanom zapnutým na plné pecky. 



Categories: