Mila Kunis a Justin Timberlake vo filme Ide len o sex

Ashton Kutcher a Natalia Portman môžu len ticho závidieť

Raz si tak životom sklamaní kamaráti opačného pohlavia povedali, že už toho majú dosť, a skúsia vzťah založený iba na sexe. Bez emócií, záväzkov, podľa striktných pravidiel, čisto pudová záležitosť či kamarátska výpomoc. Obohraná platňa. Ale rovnako ako starý známy šláger môže dostať nový slušivý kabát od inej kapely, aj ošúchaná téma, ako sa dá posunúť na vyššiu úroveň, keď sa dostane do správnych rúk.

Tento námet je žmýkaný minimálne dvakrát do roka, pretože každý producent si dobre uvedomuje, že keď natočí komédiu so známymi, atraktívnymi hercami a šupne ich do postele, tak sa mu investícia (s najväčšou pravdepodobnosťou) vráti. V tomto prípade to platí stonásobne. Funguje to, pretože je to podané moderne (prisahanie na aplikáciu Biblia v iPade) a sviežo (jej promiskuitná hipisácka matka, jeho otec s Alzhaimerom bez nohavíc, teplý športový redaktor - Woody Harrelson, ktorý sa v NY dopravuje do práce na člne, uponáhľaný N.Y. vs. pohodové L.A....).


V tomto príbehu nejde o zápletku, ale o jeho podanie a pracú s ním. S obyčajného, tuctového fláku ťaží, čo to dá a dovolím si tvrdiť, že ide o dobre podanú R-kovú komédiu s namakanými dialógmi. Servítku pred ústa si neberie pred ničím a to je príjemne osviežujúce. Či už je to v oblasti sexu, bežných replík, výsmechu zo žánrových klišé, ale aj z iných filmov a nových technológií. Vtipné hlášky sa sypú rýchlejšie ako presýpacie hodiny. V prvej polhodinke nebudete stačiť s bránicou. Ku koncu trošku povolia, ale to súvisí s vyvrcholením filmu. Narážky, výstrelky, výsmešky musíte chytať rybárskou sieťou.
Woody Harrelson, Jason Segel, Shaun White, Emma Stone, Masi Oka vo Friends with benefits

Film sa nevyhýba klasickým žánrovým klišé momentom. Nedokážem ich ani spočítať, rovnako ako Dylan (Justin Timberlake) nedá dokopy dva a dva. Dokonca ich darčekovo zabalí a naservíruje vám ich na zlatom podnose. Hovorím o scéne, kde hlavní protagonisti pozerajú film, ktorý je prehliadkou typických situácií, bez ktorých by sa romantické komédie nezaobišli. Čo je však lepšie, ide vlastne o cameo Jasona Segela z How i met your mother. A je bravúrne.

Keď som načrtol už to cameo, vo filme ich je požehnane. Režisér ich dokáže perfektne zakombinovať do deja, čím získava ďalšiu šťavu z už aj tak lahodnej pochúťky. Jason , Shaun White, Emma Stone, Masi Oka alias Hiro Nakamura a kopa ďalších. Museli by ste byť absolútni amerikofili, aby ste ich všetky odhalili.

Pri podobne ladenom snímku No Strings Attached nefungovala chémia medzi Natalie Portman a Ashtonom Kutcherom, tak aby vás vtiahla do deja a vychutnávali ste si celé predstavenie na plátne. V tomto prípade by si Mila s Justinom mali otvoriť chemické závody a distribuovať ju svojim hereckým kolegom. Tvrdiť,že NSA a FWB sú rovnaké filmy, je ako povedať, že Bruce Willis a Steven Seagal sú rovnako dobrí herci. Veď obaja sú drsní akční hrdinovia, no je tu nepomer veľkosti K2.
Aj romantické komédie dokážu byť skutočne chytľavé

Hodnotenie: Ide len o sex

Toto nie je žáner, ktorý by u mňa spôsoboval neukojiteľnú chuť isť do kina. Práve naopak, zväčša u mňa prebúdza dávivý reflex. No v tomto prípade som sa naozaj bavil. Vyvrcholenie filmu je jasnejšie, ako horská bystrinka prečistená hordou rakov, ale ta cesta k nemu stoji za to. Vtipné, chytľavé - ja som bol spokojnejší ako pri minulotýždňovej a toľko vychvaľovanej Crazy, Stupid, Love