Mladí policajti sú späť na 21 Jump street.

Dvaja čerství absolventi policajnej akadémie zúfalo túžia po zamotaných prípadoch. Lenže, ako mladé uchá, majú na starosti akurát tak pomočených bezdomovcov, ktorých navyše musia naháňať na bicykloch. Po svojom prvom zatknutí sú prevelení, pretože zadržanému nevedeli povedať jeho práva.

Recenzia na 21 jump street v skratke - celkom trefná komédia a policajtoch na strednej

Našťastie, práve sa obnovuje zrušený utajený program z 80-tych rokov, ktorý je vylepšený pre požiadavky modernej doby. Tým, čo tomu velia, chýba kreativita a dochádzajú nápady. Takže teraz iba recyklujú srač*y z minulosti a dúfajú, že si to nikto nevšimne. A práve jeden z týchto programov využíva mlado pôsobiacich policajtov na riešenie prípadov na školách (žiaľ nie moje slová, iba parafráza slov zástupcu Hardyho, ale viacvýznamová).

Jazda sa začína hneď z kraja. Bifloš real Slim Shady a fešácky, ale tupý quarterback = na strednej škole dva znepriatelené tábory. No keď sa stretávajú na policajnom výcviku, docvakne im, že by si mohli navzájom pomôcť. Tak vzniká klasická buddy dvojica, ktorá dokáže vašu bránicu poštekliť viac, ako by ste na prvý pohľad očakávali.

Typológia postáv je jasná.

"To som už videl milión a jeden krát, na rôzne spôsoby", preblyskáva vám mysľou a nie že nie. Atlét s mŕtvym mozgom a kockáč širší ako vyšší. Presne z tohto vychádzajú aj parťácke nové identity. Nehovor hop, kým nevypiješ poslednú kvapku. Náš blbeček je naozaj nemúdry a popletie si svoj charakter. Takže namiesto toho, aby hral sám seba na strednej – najväčšieho frajera, cool týpka, dostáva sa na opačnú stranu – vyskúša si aké je to byť neobľúbený a byť v partii s hypstermi. Naopak tučko, ktorý strednú pretrpel, dostáva druhú šancu - prežiť to, o čom sníval počas štúdia. A ak by vás táto dvojka neoslovila, tak vo filme nájdete celkom pestrú škálu, vedľajších až epizódnych postáv, na ktorých sa zasmejete.

Film na motívy seriálu, v ktorom ačínal aj Johny Depp - to je 21 Jump street

Presne v takto jednoduchej zámene tkvie hlavný úspech tejto strelenej komédie. Bez toho by to bola ďalšia Nepobozkaná. Takto z toho vzniká Nepobozkaná, obohatená o Riggsa a Murtaugha. A nie je to na škodu.

Ďalším monumentálnym plusom je výsmech. Nie len zo samotného remakeov, ale aj z tradičných postupov vo filmoch a seriáloch. Unikajúce horľavé látky a palivo z kamiónu hneď neznamenajú bayovský výbuch (zato motorka pod nákladiakom s kurencami áno), spravme si dieťa (pochopíte, keď uvidíte), posmech zo zločineckej tabule s otáznikom na mieste hlavného dodávateľa drôg atď.

K tomu sa nezabúda ani na moderné vychytávky zo sveta, oproti pôvodnej predlohe. Divne, že voláš, väčšina mi napíše SMS alebo správu na FB. Ja som sa za najlepších čias bavila s Robertom Downeym jr.,vypadáš ako skvelý herec (na Deppa). A z toho ste sa už umne dovtípili, že aj Johnny sa ukáže. Prečo? Pretože v seriálovej verzii začínal v čase nežnej revolúcie.
Dvaja nováčikovia v policajnom zobre ledva vyšli zo školy a už sa tam musia vrátiť potláčať zločin. 21 Jump street

Hodnotenie na film: 21 jump street,

akčný / komédia / krimi, USA, 2012, 109 min.

Dá sa tomu niečo vyčítať? Určite, našlo by sa toho viac, ale hlavné je to, že je to zas a znova remake. Síce vydarený, oplývajúci nápadmi a snahou o inovácie, ale stále iba remake. Neustály balans na hranici únosnosti a frašky nemusí vydržať každý. Inak je film plný výdatnej porcia choromyseľných nápadov, ktoré dokážu zaujať (ale aj neraz prudiť) svojim neotreným podaním a modernou dvojicou hlavných hrdinov. Tí si pomerne sadnú do noty a obaja hrajú rovnocenne. Niečo podobné tu už dávno nebolo (áno, narážam na teba Smrtonosná zbraň, no tá je stále o dva stupienky vyššie).