Owen Wilson, Jack Black, Steve Martin vo filme The big year (Nádejný rok)

Film o pozorovaní vtákov s Martinom, Wilsonom a Blackom

Na začiatku vám bude povedané, že vraj existujú ľudia, ktorí sú schopní celý rok brázdiť zemský povrch so severu na juh, krížom-krážom, niekoľkokrát tam a späť, len aby na pár sekúnd zočili sovu na vyschnutom pni alebo nejakého kanárika vzadu na záhrade u tety Selmy. Pre nich je to rovnako pôsobivé, ako pre filmového diváka sledovanie rozmanitých lokácií, kam ich privádza neobvyklá vášeň. Akokoľvek nudne to môže nezasväteným znieť, tak svižne sa to naproti tomu rozbieha. Už prvé titulky : „Toto je skutočný príbeh, iba fakty boli zmenené“, napovedajú, že by ste sa mohli slušne pobaviť. Keď sa zoznámite s Bastickom, Bradom, Stuom, začnete si myslieť, že dnes by to šlo.
Owena Wilsona môžete vidieť vo filme The big year


Koncept je, samozrejme, založený na postavách. Owen Wilson alias Kenny Bostick, úspešný staviteľ, superstár medzi pozorovateľmi vtákov, držiteľ svetového rekordu v počte vzhliadnutých exemplárov za rok. Jeho úspech, ako to už tak býva, má aj tienistú stránku – zanedbávanie svojej manželky a strach z prekonania vlastného rekordu. Jack Black (Brad Harris) je rozvedený analytik, ktorému štyridsiatka stepuje pred dverami a jediná vec, čo ho drží nad vodou, je túžba po „nádejnom roku“ (slovenský preklad filmu), aby unikol z reality a spravil niečo, po čom si ho ľudia budú pamätať. Lenže peňazí nie je nikdy nazvyš, a tak žmýka jednu maminkinu kreditku za druhou. A posledným do partie je Steve Martin (Stu Preissler). Finančný magnát v pokročilom veku, ktorý neustále odkladá odchod do dôchodku na radosť svojich partnerov, pretože má neoceniteľné skúsenosti, vďaka ktorým je dávno za vodou. Lenže starý pán si uvedomuje, že už nepatrí medzi pubertiakov a rozhodne sa naplniť svoju dlho odkladanú túžbu.

Jack Black vo filme The big year a.k.a. Nádejný rok


Ale touto trojicou sa hviezdy menoslov nekončí a veselo pokračuje. Hoci sa objavujú zväčša iba v menších úlohách, ich prítomnosť dokáže zdvihnúť laťku danej scény o tretinu, tak iba námatkovo: Kevin Pollak, Rosamund Pike, Jim Parsons, Anjelica Huston, Brian Dennehy, Rashida Jones  alebo John Cleese, ktorý však prispel iba svojim zamatovým hlasovým prejavom pri úvodnom predstavovaní vtáčieho hobby.

Na úhlavných sokov dohliadal s megafónom v rukách David Frankel, ktorý má za sebou okrem zopár seriálov či snímky Marley a ja a Diabol nosí Pradu. A je to poznať. Postup je podobný, rozbeh vo vtipnom duchu a ku koncu formovanie hlbšej myšlienky. Aj účinok je totožný, ľudia sa do kín nehrnú, viac to objavujú až doma na DVD. Ono je to tým, že sa Frankelove filmy sa moc do sál nehodia, viac im to pristane v domácej atmosfére. Kto bude očakávať srandu do popuku ostane sklamaný, kto zas dojímavé dramatické obrodenie troch statočných, skončí podobne.
Steve Martin si konečne zahral vo filme, ktorý bol podľa jeho gusta


Typický divák vychádza z predpokladu, že keď sa v jednom zábere zjavia Black, Martin, Wilson, tak to musí byť legen...akoby povedal Barney...dary. Lenže tento pohár je skôr poloprázdny, takže dvere u širšieho publika sa nenávratne zabuchli. Film sa prezentuje ako vtipná, inteligentne zameraná komédia zo starej školy, v ktorej salvy smiechu nečakajte, pretože nemá tendenciu štekliť vašu bránicu, skôr len vyčarovať úprimný úsmev.

Hodnotenie: The big year (Nádejný rok)

Napriek tomu ide o silne originálny námet s fajnovými hercami, lenže niekedy ani to nestačí. Komédia o pozorovaní vtákov, tak prosté až primitívne jednoduché a zároveň nevídané, priťahujúce zvedavé pohľady podobne ako Shelby GT 500. Škoda len toho rozvláčneho prevedenia. Nebolo to výslovne sklamanie, ale chýbalo stupňujúce sa tempo a iskra, ktorá by to odpálila. Takto zostalo iba naložené a ohňa sme sa nedočkali.


Categories: