Do kín prichádza vizuálne podmanivý veľkofilm Pi a jeho život

Ang Lee, tvorca najznámejších „veľmi priateľských kovbojov stanujúcich v horách“ sfilmoval svetoznámu novelu Life of Pi. Piscine Molitor Patel a.k.a. Pi je indický chlapec, ktorý vám vyrozpráva svoj neuveriteľný príbeh.

Pi vyrastal v zoologickej záhrade, ktorú spravoval jeho otec. Už od útleho veku ho fascinovali zvieratá, ale aj pre chlapca jeho veku neobvyklá záľuba - božstvá. Ako Ind by podľa očakávania mal vyznávať budhizmus, lenže ako sám hovorí, on je katolícky budhista, ktorý vyučuje na univerzite kabalu a ani Alah mu nie je neznámy. Prečo toľko bohov? Podľa samotného Piscina by ste mali na konci jeho rozprávania prísť k...precíteniu a odpovediam.

Film Pi a jeho život rozpráva príbeh chlapca a tigra na mori

Takže hurá na to. Hlavná zložka celého filmu prichádza, keď sa od detstva malého Pia presúvame k momentu, kedy sa jeho rodina rozhodne presťahovať za oceán. Tam plánujú predať všetky zvieratá a začať nový život, preto sa so svojou zvieracou kavalériou nalodia na japonskú nákladnú loď. Lenže tá počas extrémnej búrky stroskotá a zachráni sa len jeden čln, na ktorom sú Pi, tiger, orangutan, zebra a hyena. A šou sa môže začať. Od tohto momentu na vás čaká približne jeden a pol hodiny záberov na čln, v ktorom ide o prežitie.

Ang Lee oslnil už prvým trailerom, ale čo výsledný dojem z filmu?

Treba na rovinu priznať, že Pi a jeho život podľa prvých trailerov vyzerá ako monumentálny epos o chlapcovi a tigrovi na mori. Lenže to nie je tak úplne pravda. Film síce ponúka hneď niekoľko nezabudnuteľných momentov, nádherných scenérií, neokúkaných situácií, technickej zdatnosti, ale... ale je tu to veľké ALE. Pi a jeho život trvá síce iba niečo málo cez dve hodiny, ibaže hneď niekoľkokrát som mal pocit, že sa to hádam nikdy neskončí.

Počas prvého pozerania budete nechápavo krútiť hlavou nad tým, prečo búrka potopila nákladnú loď, ale malý čln bez problémov odolal, ako sa doň dostali všetky tie zveri, prečo vlastne toho tigra neumlátil na smrť veslom pri prvej príležitosti, prečo sa ho nezbavil, keď mal ďalšie možnosti, prečo zúfalo hladný tiger skočil loviť ryby a nie po Piovi, keď plával dva metre od neho... takto by sa dalo pokračovať ešte hojnú chvíľku. V rámci príbehu je to síce kamuflované tým, že nemohol, nechcel, miloval zvieratá, a že strach z tigra ho udržiaval pri zmysloch, no moc im to nežeriete. A keď príde koniec a akože veľké posolstvo, budete vaša túžba po zážitku na rozpakoch. Aspoň u mňa. Očakávané precítenie malo silno zapôsobiť na diváka, lenže v mojom prípade skôr vyvolalo pocit, že ma niekto pripravil o hodinu a pol života a že celé rozprávanie mohlo byť kratšie, čím by sa stalo údernejším.

Hodnotenie filmu: Pi a jeho život (Life of Pi), 2012

127 minút, dráma / dobrodružný, USA, hrajú: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Tabu, Gérard Depardieu, Rafe Spall.

Takže si to zhrňme: nejaké chyby? Kopa. Nezmysly? Ešte väčšia kopa. Perfektné a nezabudnuteľné momenty? Určite. V podstate ide o veľmi epické rozprávanie s pestrou štylizáciou, ktoré si väčšiu časť vystačí len s hladinou mora, chlapcom a tigrom. Film dokáže nadchnúť aj ohromiť scénami, prácou s kamerou aj efektmi, lenže všetko to pochováva tretí rozmer, pretiahnutá stopáž a koniec, ktorý má dobrý aj prekvapujúci zámer, no "skutek utek".