Keď vykrádať filmové klasiky, tak aspoň poriadne

Jedného krásneho dňa sa Luc Besson zobudil na pláži vo francúzskej riviére na ležadle pred svojou haciendou i pomyslel si, že by to chcelo nejaký ten miliónik na prilepšenie, veď bagety nie sú zadarmo a kaviár tiež nie-a-nie zlacnieť. Ako na potvoru ho nič „rozumné“ nenapadlo. „Načo vykrádať niekoho iného, keď môžem seba!“ pomyslel si a vybral zo šuplíka svoje staršie výplody. Čo čert nechcel celá kopa scenárov z minulého tisícročia mu spadla na zem a všetko sa mu domiešalo. León, Kuriér, Brutálna Nikita, Piaty element, Odtrhnutý z reťaze, no katastrofa preveliká. Ako ich začal dávať dokopy, pár domiešaných stránok mu ostalo v rukách, nuž začal ich čítať. Voilà! Zrazu mal pred sebou hotový scenár Columbiany bez jediného ťuknutia do klávesnice. To je borec.
Colombiana je film, z ktorého máte pocit, že ste ho už videli

Typický motív venddety nemôže nič pokaziť, takže partia chuligánov zničila domček z piesku jednému rozkošnému dievčatku (čítaj  vyhladili rodinu), takže ona im zato na oplátku rozbije držky a nechá ich zaplávať si so žralokmi. Ale na rozdiel od Leona to nemusí byť hneď, ale pekne sa na to vytrénuje, dorastie do krásy, aby si to vychutnala v každom detaile. Tak sa s princezničky bojovníčky stane neľútostný assasin.  Osvedčená štruktúra funguje: na začiatku zabrnkaj na city a potom to hybaj kosiť rad za radom.

Chvíľku som mal pocit, že sledujem sequel Leona po pár rokoch, Natálka akurát dospela, získala inštinkt Stathama, pohyblivosť Jet Liho, akurát šikmé oči a plešinu vystriedala ebenová pleť na zvodnom telíčku. Kiež by to tak bolo aj s filmom. Na jednej strane je akcia zvládnutá so všetkou cťou, oku akčného milovníka lahodiace popravy, ktoré si b-čkový trhák zaslúži, no to je tak všetko. V strede sa dostaví motív lásky s prejavmi emočnej disfunkcie, no moc toho na výsledku nevylepší.
Zoe Saldana vo filme Colombiana

Ospravedlňujem sa za to neustále prirovnávanie, no nemôžem si pomôcť. V úvode som sa neubránil dojmu, že film bol písaný na mieru Stathamovi, ale asi nezohnali plešaté decko, ktoré by ho zahralo v mladosti alebo mal práve iné starosti, tak to prepísali na babenku. Totižto do puntíku to spĺňa všetky typické črty jeho bijákov.

Čo ma trošku zaskočilo je, že Luc sa do toho nepustil sám, ale prepustil režisérsku stoličku inému žabožrútovi, ktorý čiastočne zregeneroval meno Kuriérovi v jeho treťom pokračovaním po totálne dovŕzanej dvojke. Popravde, horšie ako dvojka to dopadnúť ani nemohlo, takže to až tak heroický výkon nebol. Rovnako ani Colombiana nie je nič extra. Akčný film s dobre vyzerajúcou hrdinkou, nie veľmi povedomými hercami, so snahou o vypečenú akciu, ktorá sa podarila čiastočne. Čo je však najhoršie - chýba nápad, fajnové momenty, ktoré by sa vryli do pamäti, namakaná hudba v pozadí, lepšie...toho by bolo.
Film Colombiana alebo zabiják v krátkej sukničke

Hodnotenie: Colombiana

Aj keď výsledný dojem nie je oslnivý, povedzme si úprimne: ktorý heterosexuálny chlap by si nepozrel sexy nájomnú vrahyňu s guľometom v ruke v prekliate kratučkých šortkách, ako odstraňuje svoje obete pomocou žraloka? Veď práve...



Categories: , ,