Najlepší herec vrámci IMDb Top 250 je...

Idea z názvu príspevku ma zasiahla pri nedávnom zas-a-znovu-prezeraní  internetovej filmovej databázy IMDb  za účelom vyhľadania zaujímavej kvalitky na neskoré nočné pozeranie.  Pri tomto filtrovaní ma „osvietilo“, že v každom piatom-šiestom filme sa opakujú tie isté mená . A po pár hodinách bez spánku vzniklo toto.


Rebríčky, ankety, ceny a  ocenenia najlepších hercov v celom vesmíre nájdete kopy, ak nie dve.  O kvalite hereckého výkonu môže vypovedať počet Oscarov, paliem, medveďov či iných pozlátených zverstiev na konte dotyčnej osobnosti, alebo to, že jej retušovaná tvár na plagáte dokáže z bezodných vrecká pobláznených adolescentov vydolovať miliardy, či do tretice najsubjektívnejší a často zmysluplnejší prípad, že je vám ich herecký prejav po chuti. Ak očakávate mená typu George Clooney, Leonardo DiCaprio, Johnny Depp, Woody Harrelson, Natalie Portman, Jack Nicholson, Meryl Streep, Will Smith, Anthony Hopkins, Helen Mirren, Marlon Brando či Audrey Hepburn, tak vás poteším ani jedného z nich tu nenájdete. Dosť bolo teórie, nech prehovoria činy.

Začneme s hercami, ktorí majú 5 filmov v IMDb Top 250 :

Najlepšie filmy Al Pacina v IMDb Top 250
Alfredo James Pacino  – charizmatický herec s typickým prefajčením hlasovým prejavom . K filmovému remeslu pričuchol už v roku 1969. Odvtedy prešiel dlhú cestu, počas ktorej sa nám vryl do pamäte najmä stvárnením gangsterských kápov  či narkobarónov. Za svoje výkony si vyslúžil osem nominácií na Oskara, z toho premenil  iba jednu – až v roku 1993 za hlavnú mužskú rolu vo filme Scent of a Woman, navyše  v tom istom roku mal nomináciu aj za vedľajšiu mužskú rolu v Glengarry Glen Ross. 

« V našom rebríčku mohol byť aj vyššie, lenže v roku 1977 odmietol úlohu Han Sola v Star Wars a dva roky neskôr aj Waltera E. Kurtza z Apocalypse Now. »


Najlepšie filmy Brada Pitta v IMDb Top 250
William Bradley Pitt - zo šoféra limuzíny s ľahkými slečnami či opravára ľadničiek sa vykľul jeden z najrešpektovanejších hercov súčasnosti. Spolu s DiCapriom patrí medzi málo hercov, ktorým sa podarilo zbaviť nálepky „hollywoodsky fešáčik bez talentu“. Svedčí o tom aj päť filmov v Top 250. Navyše ešte stále nemá ani päťdesiat a podľa kvalít jeho posledných filmov musíme počítať s tým, že 5 nie je konečné číslo.

« Ešte pred pár mesiacmi mal medzi najlepšími 6 filmov, ibaže hodnotenie The Curious Case of Benjamin Button kleslo na 7.9. »


Najlepšie filmy Bruca Willisa v IMDb Top 250
Walter Bruce Willis nestarnúci akčný hrdina, ktorý nemohol hrať v Titanicu, lebo by ho zachránil. Staré, ale stále dobré. Na Bruceovi je sympatické, že aj napriek drsnému imidžu, sa často a veľmi rád dokáže zabaviť aj na svoj účet. Jeho cameo úlohy patria bezkonkurenčne k tým najlepším.

« Willis získal úlohu v Die Hard vďaka tomu, že jednak chladnému McLaneovi poskytol príjemnú a humornú tvár, ale primárne preto, že ju pred ním odmietli 
Arnold Schwarzenegger a Sylvester Stallone. »


Najlepšie filmy Clinta Eastwooda v IMDb Top 250
Clinton Eastwood Jr. je vyvolený. Prečo? Lebo človek, ktorého meno je anagramom pre „old west action“ musel byť predurčený vyššími silami k tomu, aby sa presadil ako macho na divokom západe s pochmúrnou minulosťou, ktorý chce odčiniť svoje hriechy. Nestačí? Tak dodávam, že svoju úlohu v seriály Rawhide (1959) získal na základe toho, že podľa producentov vyzeral ako kovboj, keď prišiel navštíviť kamaráta do štúdia CBS, práve keď vybrali predstaviteľa hlavnej úlohy.

« Kolujú zvesti, že nosil jedno a to isté poncho bez vyprania vo svojich troch najznámejších westernoch. Možno aj preto sú dva z nich v našom
výbere a tretí klope na dvere. »


Najlepšie filmy Steva Buscemiho v IMDb Top 250
Steven Vincent Buscemi patrí medzi obľúbencov bratov Coenovcov. Táto režisérska dvojka ho obsadilo  už do šiestich filmov. Nevedno prečo je tomu tak - možno si obľúbili jeho obrie, úprimné kukadla alebo schopnosť ultra rýchleho slovného prejavu. Ďalší enormný posun v jeho kariére priniesla aj spolupráca s Quentinom Tarantinom.

« V Tarantinom filme Reservoir Dogs Steve náruživo odmietal dať čašníčke sprepitné, aby si paradoxne, o dva roky neskôr,  sám zahral čašníka v Pulp Fiction.
 Nuž Quentin sa nezaprie. »


Najlepšie filmy Elijaha Wooda v IMDb Top 250
Elijah Jordan Wooda som si nechal nakoniec ako príklad, že občas stačí získať rolu v v úspešnej trilógii a hneď máte účasť v rebríčku najlepších filmov vo vrecku. Elijah sa dopočul o sfilmovaní knižnej klasiky Lord of the Rings počas nakrúcania The Faculty. S rodinným priateľom Georgem Huangom natočili jeho výkon na kazetu. George, ktorý bol mimochodom režisér, natočil jeho prejav s rôznych uhlov a profesionálne ich zostrihal. Stačilo už iba napísať adresu na obálku - Peter Jackson, Nový Zéland a o pár mesiacov sa Elijah štveral na Horu Osudu.

« Ako všetci určite dobre viete, Jackson natáča Hobita, v ktorom sa má objaviť aj Frodo. Takže ak to nebude totálny prúser, čo nikomu ani len na um nepríde,
Wood by sa mohol teoreticky posunúť vyššie. »

Toto samozrejme nie sú všetci päťkári.  Z časových a priestorových dôvodom už len uvediem, že vyššie spomenutých dopĺňajú:           

K výberu hercov - bral som do úvahy herecké výkony, kedy sa spomínaná osoba objavila fyzicky na pľace, bárs aj na pár minút (z toho tažil Steven Buscemi, ktorému som uznal Pulp Fiction). Pod vplyvom tohto pravidla som však musel vypustiť pár umelcov, ktorých účasť bola len pri dabingu či rozprávaní príbehu (na toto doplatil asi najviac zo všetkých John Ratzenberger, ktorému som tak neuznal Monsters Inc , Toy Story , Toy Story 3, Wall-E, Up, Finding Nemo, Ratatouille a The Incredibles. Nuž, sorry John).


6 filmov v IMDb Top 250 :

Najlepšie filmy Jamesa Stewarta v IMDb Top 250

James Maitland Stewart - dostávame sa k pravým klasikom. James patrí k starej garde spolu so svojím nerozlučným parťákom Henry Fondom. Stewart si toho preskákal v osobnom živote i hereckej kariére viac ako dosť. Počas druhej svetovej vojny narukoval a armáde ostal verný aj po ´45 roku. Dotiahol to až na brigádneho generála (to sa dodnes žiadanému inému hercovi nepodarilo prekonať ). Jeho filmografia je naozaj košatá, stačí si len vybrať. Za svoje herecké umenie si vyslúžil 19 nominácií na Oskara, z toho jednu premenil. 

« Je to predsa len staršia generácia a ak ste doteraz nevideli ani jeden jeho film a máte tu možnosť, choďte do toho. Vrelo odporúčam aspoň It's a Wonderful Life. »



Najlepšie filmy Aleca Hinessa v IMDb Top 250
Alec Guinness de Cuffe - tiež nie práve najmladší ročník pochádzajúci z Británie. Vážený a rešpektovaný herec  často spolupracoval s Davidom Leanom a Ronaldom Neameom a rovnako ako Stewart aj on slúžil v armáde. Oproti Jamesovi by však mohol byť povedomejší aj mladšiemu publiku vďaka Star Wars, kde stvárnil Obi-Wan Kenobiho .

« Pri filmovaní The Swan sa Sir Alec Guinness stretol s mladou, vychádzajúcou 
hviezdou strieborného plátna - Jamesom Deanom a to iba deň pred jeho smrťou. Keď mu Dean ukazoval svoje novučičké Porsche, Guinness  ho varoval, aby sa toho 
auta okamžite zbavil, lebo inak bude do týždňa po ňom. »

Posledným a podstatným dodatkom k tvorbe rebríčku je, že za prvé: IMDb má svoj vzorec podľa ktorého zaraďujú filmy  (napríklad film musí ohodnotiť minimálne 3000 hlasujúcich, priemerné hodnotenie musí byť vyššie ako 6,9 a pod, takže ľahko môže vzniknúť situácia, že hoc má film hodnotenie 8.5 alebo aj viac, nemusí byť v Top 250.),  za druhé: neustále prichádzajú nové filmy a nakoniec: poradie (najmä na posledných miestach ) sa postupom času môže meniť. 


7 filmov v IMDb Top 250 :


Najlepšie filmy Harrisona Forda v IMDb Top 250
Harrison Ford – Ak je Lucas vizionár, Spielberg geniálny realizátor, tak potom Fordovi prischla v tejto trojke pozícia fackovacieho panáka. Veď hádam ani sám Peter Buckley vo svojej boxerskej kariére neschytal toľko rán čo Ford vo svojich filmoch. Úprimne si povedzme, kam by sme to došli, keby sme zostavili výber toho najlepšieho a chýbal by tam Indy a Han Solo? No to by bola naozaj Apokalypsa. Ale Harrison patrí medzi tú vzácnu hŕstku hercov, ktorí dokážu preniesť svoje hrdinské činy s plátna do reality – v roku 2000 zužitkoval svoju pilotnú licenciu a bez váhania letel na pomoc dehydrovanej dievčine neďaleko jeho ranča.

« Pri nakrúcaní Temple of Doom sa Ford zranil. Počas jeho liečby Spielberg natáčal scény s kaskadérom Vicom Armstrongom, ktorý sa tak podobal na Forda, že štáb mal často problém rozlíšiť, kto z nich dvoch je vlastne na place. »


Najlepšie filmy Morgana Freemana v IMDb Top 250
Morgan Freeman – o tomto, dnes už starom pánovi, kolovali ešte donedávna vtipy na tému, že hrá v každom filme, na ktorý sa vyberiete do kina. A niečo na tom asi bude, keďže len v Top 250 ich má sedem. Stvárnil desiatky postáv, z toho tri si dokonca zopakoval viackrát: Dr. Crossa v Kiss the Girls a Along Came a Spider, Boha v komédiách o Bruceovi a Evanovi Všemohúcich a samozrejme Luciusa Foxa v Nolanových Batmanoch. Dvakrát sa jeho postava volala Jack Ryan, ale nešlo o ten istý charakter, bola to len zhoda náhod. Často býva označovaný za najväčšieho žijúceho herca a to sčasti potvrdzuje aj tým, že The Shawshank Redemption kraľuje rebríčku z ktorého sme vychádzali. Sám Freeman považuje za výstavné kusy svojej kariéry Shawshank, Glory, Driving Miss Daisy a Unforgiven.

« Freeman má veľkú šancu dotiahnuť to už čoskoro na 8 filmov medzi najlepšie hodnotenými snímkami podľa IMDb užívateľov. Stačí len aby bol The Dark Knight Rises
minimálne taký úspešný ako jeho predchodcovia. »

Ak ste sa pracne prelúskali celým predchádzajúcim obsahom až sem, tak potom vám musím oznámiť, že za a: ste divní, veď ste to mohli jednoducho preskrolovať a ušetriť si pár minút života, a za b: asi vás naozaj zaujíma, kto je tým pomyselným víťazom. Na začiatku som sa obával, že by ich mohlo byť viac, ale úmerne s tým ako sa zvyšoval počet filmov klesal počet hercov, takže to krásne vyšlo a na prvom mieste je iba jeden herec. Áno, správne, zas herec. Bol som málinko sklamaný, že sa tu nedostala žiadna zástupkyňa nežnejšieho pohlavia, ale taký je život. A už ma nenapadajú ďalšie zdržujúce kecy, takže:


hercom s najväčším počtom filmov v IMDb Top 250 je 
Robert De Niro


  8 filmov v IMDb Top 250 :

Najlepšie filmy Roberta De Nira v IMDb Top 250
Robert Anthony De Niro Jr. V roku 2002 ho server FilmFour.com zvolil za najlepšieho herca všetkých čias. Jeho úspech nie je náhodou, svoju hereckú techniku si zakladá na intenzívnom naštudovaní charakteru, fyzickej i psychickej príprave, aby bol jeho výkon čo najautentickejší. Preto v roku 1974 strávil štyri mesiace na Sicílii učením sa tunajšieho dialekt do filmu The Godfather: Part II. Jeho spolupráca s Martinom Scorsesem priniesla mnohé nezabudnuteľné momenty do svetovej kinematografie. Zaujímavé je, že vyrastali iba kúsok od seba vo vilovej štvrti na Manhattane, no zoznámili sa až na party v roku 1972, kde si uvedomili, že sa videli mnohokrát, ale nikdy sa spolu nerozprávali. V roku 2006 prešvihol príležitosť zahrať si v The Departed pod Scorseseho vedením, pretože dal prednosť svojmu druhému režisérskemu počinu The Good Shepherd. Podľa 5. edície 1001 Filmov, ktoré musíte vidieť pred smrťou má Niro zastúpenie v 14 snímkach, čo je neprekvapivo najviac zo všetkých hercov. A na koniec si skúste predstaviť či by mal Kevin zo Sám Doma šancu, keby proti nemu stál De Niro. Bol totiž pôvodne obsadený do role Harryho.

« Iba Robert De Niro a Marlon Brando počas celej histórie filmového priemyslu  získali Oscara za stvárnenie tej istej postavy a navyše De Niro sa stal aj prvým hercom,
ktorý získal Oscara za účinkovanie v sequeli. »

Zdroj: IMDb


Categories: , ,