Jasom Statham ide zachrániť Roberta De Nira

K príbehu: je tak originálny, tak fascinujúci, dokonale mätúci a zavádzajúci, že by som vám nerád kazil prekvapenie (mať tabuľku z nápisom sarkazmus, tak ňou práve zbesilo mávam).
Jason Statham a jeho akrobatické kúsky vo filme Elitní zabijaci

Ha-Ha. Pokus o vtipný úvod, nezasmiali sme sa, tak si povedzme na rovinu, že akčné snímky z posledných rokov neprinášajú veľa pridanej hodnoty. Vzniká celá rada priemerných až podpriemerných vypalovačiek, ktoré majú za úlohy iba vylákať z vašich vrecká koľko sa dá. V minulom roku však Stallone oprášil ideu týmu, poskladaného z elitných zabijakov, ktorých stvárnili pohasínajúce testosterónové hviezdy, ktoré mali práve voľno v kalendári. A vyplatilo sa. Film zarobil aj napriek faktu, že okrem starých mlátičiek v ničom zvlášť nevynikal. Ponúkol absolútne bezduchý príbeh, avšak natočený ako za mlada, bez trikových dorábiek. Súčasťou Sylvestrovho super týmu bol aj Staham, ktorý to skúša znova. Lenže tentokrát ako líder. 

Jason je stále plešatý a drsný chlapec s citlivou dušou, Clive Owen s knírkom vyzerá ako taliansky pornoherec, ktorý si odskočil rovno z placu, no napriek príšernému vzhľadu je solídnym protivníkom. De Niro na to ešte stále má, škoda len, že ho režisér pojal skôr ako štatistu a lákadlo na plagáty, pretože vo filme sa mihne na pár minút. A čo predvádza seriálové osadenstvo? Strahovski má rovnaký šarm, sexepíl a úsmev od ucha k ucho, na ktorý sme zvyknutí z Chucka a Purcell má look zdevastovaného a prežratého Freddyho Mercuryho.
Dominic Purcell a jeho slizký výraz vo filme Elitní zabijaci

Ako som naznačil, Elitní zabijaci sú ďalším prírastkom do tímových akcií. Obstojne fungovala štylizácia do 80-tych rokov minulého storočia. Vidieť najlepších nájomných zabijakov pracovať bez supermoderných hračičiek je osviežujúce. Je to asi jediný aspekt, ktorý ťahal film zo šedého priemeru. Pohľad na monštruózne vysielačky, fungujúce(!) telefónne búdky či staré meďáky prináša zo sebou nával sentimentu. Relatívne vtipným dojmom vyzneli automobilové naháňačky - žiadne nárazy, vykoľajenia, lety vzduchom, tony pokrčených plechov (no Kobra 11 style in this movie). To je na jednej strane pozitívum, no uberá akcií na obrátkach. Filmári pravdepodobne zohnali iba pár pojazdných kúskov, tak si ich nechceli hneď zdemolovať. A aj keď sa dočítate, že ide o „true story“, tak tomu moc neverte. Kniha z ktorej pochádza námet býva často označovaná za výplod fantázie autora. 

BTW, Jason a slovenská distribúcia filmov. Tento rok je to už jeho druhý snímok, v ktorom hrá najlepšieho asasina široko-ďaleko. The Mechanic bol vo vyspelom kinosvete premietnutý už v januári, no k nám sa dostane až v decembri, čiže skoro rok po tom. A to neplatí len o jeho filmoch. Distribučné spoločnosti sa neustále sťažujú aký majú nedostatok príjmov, ako návštevnosť klesá, ale že by preto aj niečo spravili, to už nie.
Jason Statham, Robert De Niro vo filme Elitní zabijaci

Hodnotenie: Elitní zabijaci

Niežeby akcia bola zlá, ibaže je taká nemastná-neslaná, bez nápadu, inovácie, vychytralosti, iskričky, ktorá by vás zatiahla do deja... Je to taký štandard, bez ktorého si dnes štúdio nedokáže predstaviť akčný film.

Categories: , ,