V roku 2009 prišiel novodobý spasiteľ seriálov a neskôr aj filmov s novou verziou legendárneho Star Treku (tí prezieravejší sa asi dovtípili, že ide o J.J.Abramsa). Ako je uňho príjemným zvykom, tak odvšadiaľ prijímal pochvalné potľapkania po pleci. Zarytí trekkies boli vo vytržení z oprášenie ich milovanej modly, bežní filmoví fanúšikovia si pochvaľovali efektné sci-fi v univerze, na ktoré neustále počúvajú nespočetné narážky, ale v skutočnosti toho o ňom moc nevedia a samozrejme šéfovia štúdia, ktorým sa zväčšil objem vrecká viac, ako dúfali pred premiérou. No akoby sme k tomu prišli, keby nevznikol druhý diel, všakže? Prekvapivo to chvílu trvalo, no po štyroch rokoch je to tu.


Star Trek Into Darkness pokračuje vo vyšliapaných stopách prvého filmu. Zoznámenie posádky máme za sebou, takže konečne môže dôjsť na nejaké to preskúmavanie nekonečného vesmíru, napadne vám možno. No prvé pokračovanie sa zo začiatku až príliš opičí po tom, čo fungovalo minule. James T. Kirk znova robí prúseri, znova sa ocitá v úlohe prvého dôstojníka a znova mu pomôže útok šialenca, vďaka čomu sa zabudne na jeho prešľapy. Nejako sa začať muselo.

Nestotožňujem sa moc ani s gradáciou na konci filmu. Ešte v druhej polovici sa dej postupne vyvíja, no potom sa naštartuje k heroickému finále, lenže keď má prísť koniec, tak sa ešte nato nabalí ďalší a potom opäť ďalší obsah až to pôsobí príliš silene. To je celkom na figu, pretože rozohrané to je veľmi dobre a aj výsledné prevedenie je v poriadku. Skutočne to chcelo iba lepši timing a možno aj dlhšiu stopáž (áno, prvykrát v živote píšem, že by to znieslo pár minút +).

Herecké obsadenie zostalo bez zmien, akurát pribudlo pár nových postáv. Mňa osobne celkom potešilo vzhliadnutie Scottyho malého parťáka. Tí dvaja by si zaslúžili vlastný komediálny spinn-off. Záporák je tentokrát omnoho väčšieho kalibru, ako tomu bolo pred štyrmi rokmi. Benedict Cumberbatch ho hrá s typickým brtiským šarmom i dôvtipom. Pre predlohu znalých to bude extrémna premena, pre ostatných jeden z najimpozantnejších anti-hrdinov tohto roka. Kirk a Spock pokračujú v nasadenej laťke, Uhura začína riešiť typické babské veci vo vzťahu, Sulu je trošku utlačený oproti minulému snímku.

Pokiaľ ide o príbeh, nie je to nič svetoborné, ale rozhodne ide o nadpriemernú story pre letný kinohit. Akurát ten stred stred filmu je, ako to najlepšie vystihnúť, lenivý. No pravdepodobne to tak pôsobí vďaka prepálenému timingu finále, ktorý som už spomínal. Záver si toho naberá na pleca viac, ako býva zvykom, no napriek tomu v konečnom dôsledku obstojí.

Vizuál je niečo, na čom si Abrams dosť potrpí a je to sakra vidieť. Famózne scény servíruje, akoby to bola tá najľahšia vec na svete. Či vo vesmíre či vnútri lode, stále je na čo pozerať. Po hudobnej stránke nejde o žiadnu revolúciu, skôr o solídny štandard, ktorý dotvára atmosféru. Extra pamätný soundtrack typu Tron tu nečakajte. Po technickej stránke mi zas prekážala iba jedna vec, ale rozhodne menej ako naposledy. Sú to výrazné odlesky a žiari do kamery. Star Trek ma s tým pomerne dosť otravoval, ale tentokrát sa J.J viac krotil. Vďaka zato.

Hodnotenie Star Trek: Do temnoty

Star Trek Into Darkness v podstate napĺňa všetko, čo sa od neho očakávalo. Rozhodne nerobí hanbu predlohe ani režisérovi a dokonca v určitých momentoch prekračuje tieň svojho predchodcu (záporák). Vizuálny zážitok s vesmírnou loďou Enterprise určite poteší aj nezasvätených divákov a poskytne im efektnú obrazovú šou, akciu, vypäté okamžiky i nejaký ten humor. Takže rozmenené na drobné - pre tých, ktorým sa jednotka pozdávala, bude dvojka pripadať o kúsok lepšia a dovolím si tvrdiť, že tetokrát by mohla prilákať aj tých, ktorí sa minule do kinosál príliš nehrnuli.




5 Responses so far.

  1. Sancho says:

    ked vidim v ukazkach Benedicta Cumberbatcha, stlale mam pocit, ze je to Sherlock, dufam ze to prekonam :D

  2. keco66 says:

    mna jednotka moc nenadchla a videl som ju az nedavno na blucku. Teraz fakt neviem ci bude darkness naozaj lepsi film a ci ist do kina, alebo zas pockat kym sa nebudem niekedy za rok dva nudit

  3. mrGrowee says:

    Podla mna je to o triedu vyssie ako jednotka, ci uz pribehovo alebo po akcnej stranke

  4. Majo says:

    Star Trek si vždy rád pozriem, je to stará klasika a raz za čas si dám s kamarátmi maratón a pozeráme celý večer.

  5. Anonymný says:

    Star Trek: Do temnoty 2013 Online Zdarma


    Ahoj našla som stránku kde možeš pozerať Star Trek: Do temnoty Online Zdarma :)