Atlas Mrakov - riadený chaos na plátne, s dôrazom na riadený

Nie každý film je rovnaký. Pri Atlase mrakov to platí šesťnásobne.Tento nový počin súrodencov Wachowskich a Toma Tykwera nie je pre každého. Tento podstatný fakt musím spomenúť hneď na začiatok. Keď nad tým teraz rozmýšľam, tak mi napadá rozdelenie mojich priateľov a známych na tých, ktorí z neho budú nadšení a na tých, ktorí ho vypnú v prvej polhodinke alebo skôr.
Film Atlas mrakov - šesť príbehov v rôznych časových obdobiach

Konečne k veci. Viacero príbehov z rôznych časových línií sme už videli vo Fontáne. Tam boli len tri. Atlas mrakov zahŕňa šesť samostatných minisnímok.


Šesť príbehov v šiestich rozličných dobách

·    Máme tu 19. storočie a príbeh mladého právnika, jedného čierneho otroka a ich dobrodružstvo počas plavby loďou.

·    Potom budeme v predvojnovom období sledovať teplého skladateľa, ako sa snaží očistiť svoje pošpinené meno vytvorením najlepšej symfónie všetkých čias za pomoci starnúceho hudobného génia.

·    Posunieme sa do zlatých sedemdesiatych. Mladá, fešná, čierna novinárka príde na stopu veľmi nebezpečným súvislostiam a zlí ujovia jej pôjdu po krku.

·    Súčasnosť. Postarší šéf vydavateľstva sa dostane do problémov s výpalníkmi. Jeho "láskavý" brat mu pomôže tým, že ho šupne do "Guantanáma medzi domovami dôchodcov“.

·    22. storočie, rok 2144, Soul. Dej sa točí okolo robotickej servírky a jej ceste k tomu, ako sa stala symbolom zmien a nádejou ďalších generácií.

·    Vzdialenejšia budúcnosť vyzerá ako po nácviku jazdcov apokalypsy, ktorí trénovali na svoje hlavné číslo pri príležitosti koncu sveta. Ocitáme sa na ostrove, kde živoria ľudia ako za čias, keď tu s nami boli ešte dinosaury. Tí majú kamarátov na vyspelej lodi a nepriateľov v podobe divokých kanibalov, ktorí im idú po krku.

Film Atlas Mrakov a vízia futuristickej budúcnosti

Takže čo nám film od Wachowskich predvedie tentokrát?

No pokojne môžem vyhlásiť, že za takéto zbesilé striedanie viacerých typov príbehov na jednom obraze by sa nemuseli hanbiť v žiadnom televíznom seriáli. Prvú polovicu filmu budete len ticho sledovať, čo sa tam deje, bez toho aby ste vedeli kto, prečo a s kým. S tým sa tak nejako počíta, takže OK.

Potom prídu prvé súvislosti a nadväznosti. Aj keď som v úvode spomenul Fontánu, tak sa nepomýľte a nečakajte, že pôjde o príbeh ---cenzúra---no, povedzme tomu podobný. Oni tie príbehy ukazujú určité prepojenia a súvislosti, ktoré ovplyvňujú ďalší vývoj do budúcna – napríklad hrdina si číta denník hrdinu z predchádzajúceho príbehu popri skladaní hudby, ďalšia hrdinka neskôr počúva jeho hudbu a tak ďalej...
Atlas mrakov a 70te roky

V každej zo šiestich epizód hrajú tí istí herci – mne osobne sa dosť páčilo. Aj keď niektoré kopy mejkapu pôsobia komickým dojmom, myslím že to bol zámer na oživenie. V dnešnej modernej dobe si jednoducho vychutnávam každú poctivú prácu maskérov a kostymérov, vďaka ktorým vyzerajú postavy vierohodnejšie, ako keď sú to len bezduché digitálne figúrky.


Najväčšou pridanou hodnotou Atlasu mrakov je jeho pestrosť. Knihu som ešte stále nečítal, ale scenár určite nemôže zachytávať všetko. V jednom čase pozeráte zároveň historické dobrodružstvo na šírom mori, dobovú romancu s motívmi lásky, krivdy a túžby, atmosférickú sedemdesiatkovú kriminálku, novodobú britskú gangsterku (s nesmiernou dávkou satiry), epické sci-fi (to súrodencom ide veľmi dobre) a post-apokalyptický opus ľudstva.
Film Atlas mrakov zmenil známych hercov na nepoznanie

Scenár jednotlivých liniek nemá čas na nejaké hlbšie rozmotávanie alebo zásadné prevraty a to aj napriek viac ako dva a pol hodinovej stopáži. Trošku to uberá, no súrodenci to dokážu vynahradiť skvelou akciou aj prekvapivo úderným humorov. Pokrivkáva však stránka napätia a historické námety. No v podstate sa to dá preľúskať.

Hodnotenie filmu: Atlas mrakov, 2012

172 minút, dráma, mysteriózny, sci-fi. Hrajú: Tom Hanks, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Hugh Grant, Halle Berry, Susan Sarandon, Ben Whishaw, Jim Broadbent, Keith David.

Rozprávanie v podstate samostatných dejových liniek, ktoré idú na jednom plátne bez akýchkoľvek upozornení o zmene sledovaného príbehu, je v konečnom dôsledku pomerne pútavé. Teda ak sa k tomu prepracujete. V takom prípade budete sledovať kontinuálne akčné sekvencie prebiehajúce zároveň v rozličných dejoch, s rozličnými postavami, no s rovnakými hercami, i keď často s veľmi šikovne pozmeneným vzhľadom. Znie to komplikovane? Aj to je. Ale zároveň to má niečo, čo len tak v kine neuvidíte každý mesiac. Práve toto je ten faktor, prečo sa o Atlase mrakov dočítate všade naokolo.

PS: Už sa teším, ako sa po vydaní na Blu-ray objaví šesť samostatných príbehov, ktoré budú zostrihané podľa časového sledu, niečo ako pri Memente. A je jasné, že tým spôsobom film príde minimálne o 2 body v rámci číselného hodnotenia. Nuž niekedy nemusíte vymýšľať nič prevratné, stačí si len najať šikovného strihača.


Categories: , ,