Máme síce "iba" rok 2012, ale ľudská história siaha omnoho ďalej. Počas tejto evolúcie si bystré mysle, plné fantázie, nápadov a nepredstaviteľných vedomostí vymýšľali, možno nie, tie najabsurdnejšie tvory, hybridy či stvorenia. Dnes si dáme 5 náhodne vybraných, o ktorých budeme tichúčko dúfať, že sú to skutočne iba povery a objavili sa na striebornom plátne.

Kerberus
Niektorí ľudia sú psičkári, iní zas majú radi mačky a navzájom sa nemajú príliš v láske. Osobne volím zlatú strednú cestu a nepreferujem ani jedno z týchto zverstiev. Ale dokážem pochopiť stranu mačiek, prečo toľko nadávajú na svojich sokov. Pri zájomných stretoch majú v 99,9% prípadoch na vrch hafani. A teraz si predstavte akú ujmu musia mať mačičkári pri pohľade na prerastené psisko s tromi fešnými hlavami. No Sodoma Gomora. Tu už stiahne análny zvierač viacerým a nie len mačkám. Tento tvor strážiaci vchod alebo východ, podľa toho ako to beriete,  do/z podsvetia by rozhodne nebol príjemným spoločníkom do tmavých nočných ulíc.


Filmy: Harry Potter and the Sorcerer's Stone, Herc.ules in the Underworld


Minotaur
Keď vaša manželka poruší manželský sľub o vernosti so statným bielym býkom vznikne táto nádhera. Na jej obranu treba podotknúť, že v tom mala prsty Afrodita a bola to pomsta jej manželovi. Ľudské telo s býčou hlavou a túžba po „vraj“ najlahodnejšom zo všetkých mäsiek – ľudskom. Zahanbený mužíček nechal postaviť labyrint, v ktorom tohto nevlastného synáčika ukrýval a posielal mu tam ľudské darčeky. Tento rodinný problém vyriešil až Théseus pomocou neobyčajného meča a klbka špagátu... V kinematografii býva tento netvor prezentovaný ako silný až neporaziteľný bojovník, ktorého skolenie hrdinovia dávajú radi najavo talizmanom. V Your Highness bol minotaur navyše miestny znásilňovač, takže si to celkom zaslúžil.


Ak túžite po ďalšej trápnosti, pozrite si toto. Chudák minotaur nemá poriadne zobrazenie vo filmoch.
Filmy: The Chronicles of Narnia, Your Highness, Time Bandits, Minotaur, The Scorpion King 2: Rise of a Warrior, The Chronicles of Narnia: Prince Caspian, Immortals

Medúza
Jediná smrteľníčka so sestier Gorgonových. Slizké, šupinaté telo, kly miesto zubnej protézy, krídla, asymetrická tvár, hady namiesto mikáda, ale hlavne pohľad tak hypnotizujúci až z neho čumyli kamenejú. O jej pôvode kolujú dve rozdielne verzie: prvá, romantickejšia hovorí o tom, že Medúza bola ten typ nádhernej dievčiny, ktorý vyvoláva silné pocity u mužov v oblasti dolnej časti panvy a zároveň to bola najdutejšia, najpyšnejšia potvora pod Slnkom. Takže taká typická silikónová sedemnástka. Aténe sa toto správanie nepáčilo a Medúzine vyvyšovanie sa nad túto bohyňu jej na obľube tiež nepridalo. A s labute bolo razom škaredé, odporné káčatko. Druhý mýtus, ktorý je viac hardcore tvrdí, že Medúza bola nádherná deva s hebkou pokožkou, veľkými očami, krásnymi vlasmi, ktoré ju robili stredobodom záujmu všetkých okoloidúcich (prevažne tých s chromozómami XY) A to až do takej miery, že neodolal ani samotný Poseidon. Nuž tak milú slečnu prehol cez oltár v chráme Atény. Tá ju v závale pohoršenia so zneuctenia tohto posvätného miesta premenila na veď viete čo (on poškvrnil ju, tak potrestajme ju aneb divná ženská logika v praxi). Keďže pokus o očný kontakt s ňou nemal pekné náaledky, nebolo ľahké skoliť ju. Podarilo sa to až Perseusovi a to tak, že…ale veď si to pozrite sami.

Filmy: Clash of the Titans (1981 & 2010), Hercules

Kentaur 
Nie jedna frajerka si už povzdychla, že by si priala výkonnejšieho „žrebca“. Možno sa im tej chvíli vybaví aj Kenataur. Ktože ho vie. Horná polovica človek a dolná dobre stavaná, svalnatá, ibaže konská. Mrštné, rýchle, prudko inteligentné tvory, ktoré dokážu rozumieť tým divným pazvukom čo vydávajú ľudia. V legendách a mýtoch boli často označované za popudlivé so sklonmi k násilníckej činnosti (česť výnimkám). Niečo na spôsob Marka Wahlberga v ranej mladosti. V starovekých poverách prevláda ich horkokrvná povaha, v posledných rokoch, zásluhou C.S. Lewisa a Rowlingovej, sa dostávajú do povedomia ako vzdelané a ušľachtilé tvory.

Filmy: The Chronicles of Narnia, Harry Potter, Fantasia,Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief

Kraken
Slovo mäkkýš veľa mláky v nohaviciach asi nespôsobí. Tak skúsme hlavonožec. Podobné pocity. Ale keď sa povie Kraken, obzvlášť na mori, všetci prítomný na vás vrhnú nevraživý pohľad. Kraken je bájna beštia, ktorá hrá loďky so skutočnými loďami. Patrí k tým mýtom, ktoré stopercentne existujú, len ich zatiaľ nikto nedokázal zdokumentovať, podobne ako Lochnesská príšera (vlastne Nessi, sprepáč Marshall), Yeti či Čupakabra. Lenže ani jedna z tých troch nedorastá do veľkosti priemerného mrakodrapu. Sranda síce musí byť, ale najhoršie je, že 60 % zemského povrchu zaberá Krakenove prirodzené teritórium a človek stále netuší čo sa nachádza v tým najtemnejších priekopách tam dole. Veď aj James Cameron sa mi pri vynorený zdal málinko vyhúkaný a samotný Jack Sparow sa tiež presvedčil o Krakenovom pôvabe.

Filmy: Clash of the Titans (1981 & 2010), Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, Kraken: Tentacles of the Deep

Categories: ,