Kráčajúce mŕtvoly majú za sebou finále druhej série. 

Táto postapokalyptická porcia televíznej surovosti sa nám však čoraz viac mení. A nie práve k dobrému.
Seriál o zombíkoch The walking dead (Živý nemŕtvy) pokračoval 2. sériou. Čo všetko zažila skupinka preživších?

Určite ste v poslednej dobe zaznamenali, ako sa vrátili do módy upíri, duchovia a zombie. Keďže prvé dva námetu už majú svoje televízne podoby, ostala len tretia možnosť. Vzhľadom na existenciu veleúspešného komixu The Walking Dead bolo len otázkou času, kedy sa ním stretneme na obrazovkách. Sám tvorca najlepšie hodnoteného filmu všetkých čias podľa IMDb, Frank Darabont, sa k nemu priplietol.

The Walking dead bez Darabonta

Prvá séria bola veľkým, prevažne pozitívnym prekvapením a dokázala prilákať ľudí svojou atmosférou. Žiadni zle namakeupovaní chlapčekovia (niežeby existovali aj dobre namakeupovaní), ale poriadne odporné, hnijúce, kráčajúce a po krvi bažiace stáda nemŕtvych. Dnes televízne efekty dosahujú úroveň tých, ktoré sme pred pár rokmi mohli vidieť len na veľkom plátne, takže sme si užili televízne orgie. Ibaže aj na káblovú show chudobných 10 častí (AMC sa obávala, že by taký drahý projekt mohol prepadnúť) bolo neúmerne vyvážených a obsahovo nedotiahnutých. Rozvláčne, často zbytočné dialógy, hojné amatérsky pôsobiace výlevy postáv a ich zbytočné moralizovanie v nevhodných chvíľach dokázali strpčiť naše potešenie z apokalyptického zániku civilizácie. No stále tam boli mrazivé momenty a my sme prižmúrili jedno oko. Veď nakoniec to bola jedna z najlepších noviniek minulej sezóny.

Nastali však nezhody, Darabont opustil loď, najali sa noví scenáristi a druhá séria dostala 3 časti navyše oproti prvej. Tak ako to dopadlo?

Epizóda
Sledovanosť
(v miliónoch)
Rating v % (18-49)
S02E01
7.3
3.8
S01E02
6.8
3.6
S02E03
6.1
3.1
S02E04
6.3
3.4
S02E05
6.1
3.2
S02E06
6,1
3.1
S02E07
6.6
3.5
S02E08
8.1
4.2
S02E09
6.9
3.6
S02E10
7.0
3.8
S02E11
6.8
3.5
S02E12
6.9
3.6
S02E13
9.0
4.7
Musím hneď povedať, že veľmi rozpačito. Nami sledovaná skupinka preživších pomaly uniká a pátra po bezpečnom úkryte. No pri prechode hordy zombíkov sa im stratí malá Sophia. Začína sa pátranie, ktoré sa "málinko" pretiahne. Popritom sa im podarí natrafiť na odľahlú farmu, kde žije otec so svojimi dcérami a synom, i keď nie sú veľmi nadšení ich prítomnosťou, poskytnú im útočisko. Teraz som vám bez akéhokoľvek spoileru popísal prvých 7 možno 8 častí. A to bola tá lepšie vyzerajúca správa.  Ta opozičná je, že útoky zombíkov v nikdy nekončiacich  vlnách, aké sme po celý čas očakávali, neprichádzajú. Počas celej série, vrátane finálovej časti, zočíme chodcov možno patinu z celkového času! Žalostne málo. Nikoho asi neprekvapí, že niekto bude musieť z kola von, aby sa zahralo divákom na city, potom jeden moment so stodolou a... a to je všetko. Rozpísal by som sa o niektorých stupiditách v rámci príbehu, ale nechcem vám kaziť (ne)zážitok.

Veľkolepé finále neponúkne extra bombastický cliffhanger, ktorý by vás posadil na zadnicu. No na masy to fungovalo. Finálová epizóda Beside the Dying Fire získala najvyšší rating, aký kedy stanica AMC zaznamenala  = 4.7, to už sú čísla ako u veľkej päťky amerických staníc. Celková priemerná sledovanosť tohtoročných častí  je vyššia ako predchádzajúci rok, rating tiež narastá. Pre AMC je z toho rázom najsledovanejší seriál v reklamne dôležitej cieľovke, ale smutnejšia správa je, že na jeseň príde nie 10, ani 13, ale rovných 16 častí. Obávam sa, že to bude znova na vrub ďalších kecov.