Film o najväčšej zrade, respektíve politický thriller. To je to isté, no nie?

Posledné mesiace boli pre občanov SR krušné. S každej strany nás atakovali vyretušované tváričky so silenými úsmevmi našich politikov. Televízne obrazovky, bilboardy, megaboardy, letáky, noviny, časopisy, rádiové vlny i virtuálny priestor. To všetko nám dokázali sprotiviť. Našťastie aspoň v kine sme mohli nájsť vytúženú oázu pokoja. Až do dnešného dňa. Premiéru v slovenských kinách si odbije The Ides of March, čo tunajší distribútori poslovenčili ako Deň zrady.

Výnimočne musím slovenský ekvivalent pôvodnej verzie pochváliť. Treba si to vážiť, nestáva sa to každý štvrtok. No pri pochvale názvu musím podotknúť, že v podstate iba reflektovali odkaz filmárov. The Ides of March je totižto deň, kedy zomrel Ceasar, respektíve bol zradení svojimi najbližšími, ktorí si z neho spravili bábiku woodoo. Tým, ktorí sú fascinovaní dejinami starovekého Ríma odporúčam hlbšie preskúmanie, ostatní si vystačia s mojím skromným vysvetlením.
Štvrtý film, ktorý režíroval George Clooney má názov The Ides of March

Takže Deň zrady je v poradí štvrtým filmom, ktorý má v sekcii režisér  v záverečných (aj úvodných) titulkoch uvedené meno George Clooney. Áno ten George z Pohotovosti. Možno ste to vedeli, možno nie, táto filmová megastar sa v posledných rokov fušuje do remesla aj svojim vedúcim. A nie je to na zahodenie. Okrem celkovej štvorky je to aj druhý politicky zameraný počin tohto charizmou oplývajúceho herca.

Očakávajte politický triler plný intríg, vypočítavosti, zrady aj vášne, popudlivosti, osobných zlyhaní či pádov (samozrejme nie zo spisov Gorila, ale z amerických primárok). Film vás jednoducho hodí do deja, kde aj bez konkrétnejších reálií by nemali mať problém ani slabší plavci. To, čo začne ako slušne napísaná konverzačná dráma s politickým aspektom, sa pomaly, ale isto pretaví do one man show. Aj keď sa papierovo môže zdať, že adeptov na ''toho onemana'', ktorý na seba strhne celú pozornosť by mohlo byť viacero, postupne si uvedomíte, že do čela svorky sa prehryzol iba jeden.
Ryan Gosling ukazuje svoj potenciál aj vo filme Deň zrady

Na výslní sa samozrejme pretŕča demokratický kandidát na post prezidenta – George Clooney, o slovo sa hlási aj jeho ostrieľaný stratég Philip Seymour Hoffman, jeho nemesis a rovnako precízny zahmlievač myslí Paul Giamatti. Hlavnú premisu by ste si logicky, podľa všeobecne akceptovanej filozofie, spájali s týmto triom, oni však poslúžia len ako styčné body k odpáleniu rakety s kódovým označením Gosling. Ryan Gosling aneb špecialista na komunikáciu s médiami, hlavný čarodej so slovíčkami, alebo ak chcete mozog celej kampane. 

Film napriek naoko nezáživnej téme pre slovenského diváka dokáže zaujať. Pri hodnotení kvalitatívnej stránky musíte brať do úvahy (ekonómovia mi odpustia jeden vynechaný vrchol) magický trojuholník: dialógy, kamera a herecké obsadenie. Niečo ďalšie tam asi niekde je, ale neupozorňuje to na seba. Keby som používal číselné hodnotenie na vyjadrenie spokojnosti, jednoducho by som to vynásobil dvojkou a bola by z toho slušná šestka. Lenže, ja som tomu kacírskemu pokušeniu stále neprepadol. Do poltuctu musím ešte niečo nájsť.

Bod číslo štyri udeľujem pohľadu na dianie za oponou. Vo svete politiky je najdôležitejšia verejná mienka. Vystupovanie a reči funkcionárov, hodnoty, ktoré komunikujú a nádej na vidinu lepších časov. Zlyhanie sa netoleruje. Keď vyjde špina na povrch, ste mimo hru. Aspoň v štátoch vyspelej časti sveta.
The Ideas of March alebo krutý boj o moc

Piaty bod – lojalita. Ak nesúhlasím, aspoň držím hubu a krok. S kostičkami v chrbtovej oblasti tu jednoducho nemáte čo robiť. Naivky tvrdé stretnutia s realitou nemusia zvládnuť. Špinavé ťahy a podrazy – zvykni si, alebo vo fast-foode verbujú vždy. Konečne môžem použiť parafrázu na Star War: Zvoľ si stranu.

Jemne nadpriemerná šestka sa so slávou udeľuje za výsledný dojem. Nie je to také skvostné ako Michael Clayton či vychytralé ako Good Night, and Good Luck. No stále tam niečo je...Nad siedmim som tiež uvažoval, lenže zabalila to baterka na notebooku, takže povedzme 6 und half.

Hodnotenie: Deň zrady [ The Ides of March ]

Filmová adaptácia divadelnej hry skrátka nenudí, ale nezanecháva ani výraznú či pamätihodnú stopu. Ku koncu slušne naberá na obrátkach, najmä vďaka úprimným hereckým výkonom. Otázkou zostáva či slovenský divák po všetkom tom povyku okolo volieb bude mať žalúdok na to, aby sa prizeral zákulisným ťahom aj za veľkou mlákou.