Najneschopnejší agent jej veličenstva je tu znova

Keďže Francúzi majú post svojho národného nešiku v medziach zákona obsadený Clouseauom, Američania Smartom, tak ani národ jej veličenstva s najsuchším humorom na svete nemohol  chýbať v tejto elitnej spoločnosti. Slovo dalo scenár a logickým vyvrcholením bol zrod  Johnnyho Englisha, ktorý uzrel svetlo kinopremietačky prvýkrát v roku 2003. Pri rozpočte 40 mil. dolárov, dokázal pozbierať celosvetovo štvornásobok, čo bol obstojný výsledok, no u kritiky prevládali zmiešané pocity.
Johnny English podstúpil tvrdý tréning


Rowan Atkinson sa vracia. Po zbabranej akcii v Afrike opustil svoju agentúru a vybral sa do hôr v Tibete, kde sa s ním po pár rokoch stretávame. Vďake vyššej sile (Internetu) sa s ním dokáže skontaktovať jeho agentúra, ktorá má prácičku, na ktorú sa hodí, čuduj sa svete, len on. Takže oholiť frajerskú briadku a šou sa môže začať. Tentoraz bez Bena Millera, čoby jeho Sancho Panzu a Natali Imbruglie (jej to nemožno vyčítať, keďže ju Johnny na konci jednotky katapultoval na francúzsky vidiek), ale zato s Gillian Anderson (Akty X) v úlohe nekompromisnej šéfky a Rosamund Pike, sťa pohľadnej behaviorálnej psychologičky.

Životne dôležitým faktorom pri podobne ladených špiónskych/detektívnych komédiách/paródiách je vyváženie medzi tým, čo je naozaj vtipné, a čo absolútne trápne. Prvá časť to zobrala zhurta a tlačila na pílu priveľa. Zopár úsmevných momentov a situačných vtípkov tam bolo, no vo výsledku zanikli.
Johnny Englisha nič nezastaví

Dvojka je ako jednotka cez kopirák, akurát s menšími substitúciami, tam kde sa scenár nečitateľne otlačil. Takže namiesto kabátu vyletí von oknom mačka, namiesto odťahovky prebieha naháňačka na invalidnom vozíčku, namiesto britskej kráľovnej je v ohrození čínsky premiér, namiesto záchoda skončí Johnny v kontajneri, namiesto korunovačných klenotov je pohrešovaný kľuč Vortexu, a takto by sa dalo pokračovať ešte dlho. Zaúradoval princíp Hangoveru; keď to fungovalo prvý raz, tak spravme to isté v exotickejšom prostredí a vytrieskajme z toho maximum.


No nie všetko je rovnaké. English sa po zbabranej akcii v Mozambiku utiahol k tibetským mníchom, kde tvrdo trénoval svoje schopnosti, myseľ i rozkrok. A prospelo mu to! Už to nie je nešikovný, neschopný tajný agent MI7, ktorý má hlavu iba na to, aby na nej mohol sekať neskutočné grimasy, pričom nemá ani páru o vykonávaní svojej práce. S posilneným duchom je to už „iba nešikovný agent“. Ak poznáte jednotku, tak zo začiatku budete mimo z toho, že Johnny pri prenasledovaní utečenca používa hlavu. Potom si nato zvyknete a budete to brať ako vierohodný evolučný progres. Od toho sa odvíja aj o poznanie menej nesympatických situácii, žiaľ úbytok sa nevyhol ani  ponuke „funny“ momentov (až na helikoptéru idúcu po ceste alebo babičku-upratovačku). Režisér to plánoval kompenzovať akciou, čo je však pri podobných výstrelkoch vopred odsúdené na neúspech.
Rowan Atkinson ako Johnny English

Hodnotenie: Johnny English sa vracia

Oceňujem snahu o malý vývojový krok v oblasti inteligencie hlavného hrdinu, avšak to rozhodne nestačí.  Celý film sa vezie na jednotke s menšími korekciami.