Prichádza hrdina zo zeleným lampášom - Green Lantern

Písal sa rok 2003. Nakladateľstvo Marvel sa rozhodlo vypustiť do sveta svojho zeleného Hulka. Kvalitou neohúril, ale ani nesklamal, ale čo je najdôležitejšie, zarobil. Nebol to len tak ledajaký pokus, bola za tým hlbšia myšlienka. Tí čo vydržali pozerať aj „after credits“ scénu už tušili, že sa niečo chystá. Ale ďalej to už poznáme. Presuňme sa v čase. Je to už osem rokov. Hlavný konkurent DC comics sa konečne začína preberať a tiež vytasil svojho zeleného zástupcu. Green Lanterna.
Film Green Lantern vznikol na motívy rovnomenného komiksu

Scenár neobsahuje nič svetoborné. Green Lanterni si kedysi dávno rozdelili vesmír do niekoľkých oblastí, z ktorých každá má svojho strážcu, ktorého si vyberá prsteň osobne. Zelená je dobrá, je to farba pevnej vôle a nebojácnosti, čo je najväčšia sila vo vesmíre. Prsteň dáva svojmu vlastníkovi ohromnú silu, ktorá je limitovaná iba jeho predstavivosťou, jedinou slabinou je, že sa prsteň musí občas nabiť, načo mu slúži zelená lucerna.


Objavuje sa však veľmi silný protivník Parallax, ktorý porazí aj najsilnejšieho z lanternov Abin Sura. Ten ešte dokáže uniknúť na planétu Zem, kde zomiera. Prsteň sa vydáva na lov a a vyberie si Hal Jordan. Je to pilot, typický frajer, ktorý je priam predurčený, aby sa mu stalo niečo šialené a získal super schopnosti.
Rayn Reynolds v úlohe Green Lanterna

V DC sa zamerali hlavne na obrazovú stránku. Na nej vidieť, prečo to cele stálo 200 miliónov. Veľkou výhodou pri GL je to, že má efektnú schopnosť. V tomto prípade bola skutočne limitovaná len fantáziou režiséra a trikového poradcu, ale zvládli to so cťou. Z vizuálnej stránky sa mi nepozdávala len planéta Oa. Pôsobila odfláknuto, pri porovnaní s Asgardom dostáva na frak. A ešte 3D, ktoré tu (konečne!) prináša pridanú hodnotu a nielen drahšie vstupné. Tu zas zaostáva poloboh s kladivom.

Akcia je slabším miestom. Niežeby bola zlá, ale je jej pomerne málo. Pri komixových snímkach sme zvyknutí na väčšie orgie. Ale zas to netreba bayovsky preháňať. Pôsobí uhladenejším dojmom, akoby sa Cambell bál ukázať niečo, za čo bol chválený v bondovkách.
Film má hneď dvoch záporákov

V hlavnej úlohe zeleného ochrancu sa predstavuje Ryan Reynolds, s ktorým som sa dobre stotožnil. Nebola to preňho prvá skúsenosť s komixovým žánrom. Objavil sa už Bladovi 3, strihol si aj Deadpoola vo Wolverinovi. A tu nastala menšia dilema. Marvelu sa zapáčil v úlohe Deadpoola a chceli, aby si to zopakoval aj v celovečeráku. Lenže nič sa nedialo, až prišla ponuka od DC na Green Lanterna...Ostatné osadenstvo ničím zvlášť neohúrilo ani neurazilo. Potešila prítomnosť Tima Robbinsa, ktorého som nevidel od Spielbergovej Vojny svetov. Ale aj jemu by sa už hodila nejaké poriadna rola.

Hlášky pôsobili sviežo. Neboli to klasické otrepané frázy, ktoré počúvame v každej akčnej zlátanine. A konečne to niekoho napadlo – a to, že trápna škraboška nemôže oklamať ľudí, ktorí vás poznajú cely život. Veľká pochvala za to.
Hrdina, ktorý si svoju moc v prsteni musí nabíjať z lampičky

Marvelu sa darí s jeho počinmi a chrlí jedného hrdinu za druhým na filmové plátno. Navyše ich spoja do svojej výstavnej skrine Avengerov. V DC prišli na to, že ani oni nemajú o nič horších hrdinov a ich spolok Justice Leage. Problémom je, že nemajú tak dobre pripravenú pôdu. Batman je skôr temny thriller ako komix, oceľový muž sa reštartuje, Flash nikde, Wonder Women nikde, Green Lantern nikd...vlastne tu, niekto to musel odštartovať. No dopadlo to neslávne.

Hodnotenie: Green Lantern

V súboji dvoch tohtoročných nováčikov, ktorý ma zaujímali, u mňa jednoznačne vyhráva Thor. Ale GL rozhodne nepatrí na smetisko svetovej kinematografie, kam má jednou nohou nakročené. A počujete to? To sa Reynoldsovi otvárajú dvere k Deadpoolovi.


Pozri si aj: