Dráma na vlnách Tsunami

Môj milujúci vzťah ku katastrofickým filmom som už vypustil do sveta pri názore na Soderberghovu Nákazu. Práve Contagion bola veľmi dôstojná výnimka, ktorá dokázala udržať aj moju inak skeptickú pozornosť na podobné bludy. Ešte lepšie však je to, že Nič nás nerozdelí ide v jej šľapajach.

Obrovská prílivová vlna tsunami zasiahla na sklonku roku 2004 Thajsko, Sri Lanku či Indonéziu. Spúšť, ktorú za sebou zanechala, má v živej pamäti ešte mnoho ľudí. Po ôsmich rokoch prichádza režisér Juan Antonio Bayona s filmom, ktorý mapuje osud jednej britskej rodiny počas tejto katastrofy.

Keď bungalov na pri pláži nie je šťastné riešenie

Manželia Bennetovci sa rozhodnú prežiť vianočné sviatky v novovybudovanom luxusnom stredisku na pobreží Thajska spolu so svojimi ratolesťami. Na začiatku sú rýchlo načrtnuté postavy aj s ich problémami - otec Henry (Ewan McGregor) sa bojí o svoj job, Lucas má dosť dohliadania na svojich malých bratov, mamina Maria (Naomi Watts) má panický strach z lietania a chcela by sa vrátiť k práci lekárky. No po prechode tsunami sú to všetko pominuteľné malichernosti. 

Katastrofa ukáže charakter ľudí, niektorí vám nepožičajú mobil lebo šetria baterku, iní zas chcú aby ste upokojili svojich známych na druhom konci sveta alebo pomôžu malému chlapcovi, aj keď sú sami na konci zo silami.

Režisér sa rád pohráva s divákovými emóciami (a často veľmi úspešne). No nie sú to typické klišoidné maniere jeho kolegov. Bayona to má premyslené a správne načasované, navyše podfarbené skvostnou hudbou. Pod jeho taktovkou sa budete báť o hlavných hrdinov viac, ako keby ich naháňal samotný Jason Kruger.

Diváci dostanú zabrať

Srdcervúce momenty, vypäté okamžiky, boj o holý život v ťažkých podmienkach, strach o svojich blízkych. To všetko je podané veľmi realistickým dojmom i s dávkou filmárskeho umenia. Watts tu bolesť uveríte a budete ju cítiť s ňou, McGregor nestráca nádej a vy mu to žeriete a vystrašený pubertiak pomáhajúci matke a ostatným je iba čerešnička na celom zážitku.

Jediný z nedostatkov, ktorý mi vo filme udrel do očí bolo to, že ide o Thajsko (aj keď o luxusný dovolenkový rezort), no všade vidíte prevažne biele tváre, čo hlavne v nemocnici pôsobilo, povedzme divne.

Hodnotenie na film: Nič nás nerozdelí (Lo Impossible), 2012.
Dráma / thriller / akčný. Španielsko / USA, 113 minút
Režie: Juan Antonio Bayona
Hrajú: Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland, Samuel Joslin, Oaklee Pendergast, Marta Etura, Sönke Möhring

Dojemná melodráma, ktorá čerpá námet zo skutočného príbehu. Je patrične vyšperkovaná, aby zodpovedala filmovým nárokom, no stále ide o veľmi silný príbeh nabitý emóciami, ale aj drsnými scénami. Pre tých, čo príliš prežívajú sledovaný film, odporúčam vyhnúť sa kinosále a počkať až na DVD, pretože davová psychóza vaše prežívanie ešte znásobí a nemusela by dobre pôsobiť na vaše srdce. Rozhodne však túto vlnu nevynechajte.

  

Categories: ,