Schwarzenegger drží slovo. Vrátil sa.

Sľuboval to ako predstaviteľ cyborga z budúcnosti, ale aj ako reprezentant ľudu v Kaliforniii. Ubehli dve volebné obdobia a je to tu. Sám veľký Arnold Schwarzenegger je späť v kolotoči filmového priemyslu. Záujem o partičku starých borcov, ktorí lámu kosti ako v 80tych rokoch reflektujú Expandables. Aj keď sa v nich Arny zúčastnil, nebolo to ono, išlo len o cameo a menšiu epizódnu úlohu v prestrelke. Lenže tentokrát do toho ide naplno a dokonca bez Stalloneho, Statham či Willisa za zadkom. Poďme sa teda pozrieť, ako mu vyšiel comeback v The Last Stand.
Konečná, The Last Stand, Arnold Schwarzenegger

Píše sa rok 2013. To logicky znamená, že Schwarzenegger už nie je najmladší, veď nárok na dôchodcovskú zľavu pri kúpe Hummvyho spĺňa už zopár tokov. Preto si vybral úlohu, ktorá sa hodí k jeho momentálnej výkonnosti – hrá staršieho šerifa v jednom zapadákove blízko mexických hraníc. Ray Owens, ako mu hovoria, keď má na sebe uniformu, dáva pozor na malé mestečko Sommerrton a vyslovene si to užíva, aj keď aj tu sa nájdu drzí zbohatlíci, ktorí si myslia, že im patrí aj vzduch, ktorí dýchate. Ale to nie je zas až tak podstatné, podstatnejšie je to, že Ray nie je len ledajaký pajác v uniforme. Predtým totiž slúžil v L.A. u protidrogovej jednotky.

No na staré kolená toho mal až po svoj hrubý krk, tak sa utiahol mimo veľkej aglomerácie. A tú musí riešiť zapeklité problémy s miestnym mladíkom, ktorého necháva schladiť sa cez víkend v chládku, šialeným prevádzkovateľov múzea zbraní (Johnny Knoxville), ktorý rád testuje ich palebnú silu na kusoch bravčového a samozrejme záhadný prípad, kedy ho servírka z bistra zobudí o pol piatej ráno s tým, že nenašla každodennú dodávku mlieka. Áno, takto si teraz Barbar Conan užíva. Ale nenechajte sa zmiasť, to mlieko povedie k niečomu väčšiemu.

Hlavným problémom šerifa bude narkobarón tretej generácie, ktorý chce cez Sommerton prejsť hranicu do Mexika na poriadnom fáre. Práve som zhrnul celú záplatku do jednej vety. Tí bystrejší sa už dovtípili, že to asi nebude film z najvyššej ligy.

Arny vždy natáčal filmy spadajúce do B kategórie, tie však dokázali pobaviť či už hrubou akciou alebo nadupanými hláškami. Takže sa v tom snaží pokračovať aj dnes. Preto čakajte krviprelievanie, poletujúce končatiny či také množstvo vypálených nábojov, ktoré by stačilo hráčom Call of Duty aspoň na dva diely. Všetko je cielené s dorazom na macho efekt, no rozdiel oproti starým časom je zrejmý nielen v ochabnutých svaloch, ale aj v tom, že Schwarzenegger si berie posilu. Za mladých čias by to vysekal všetko sám jednou rukou a druhou by zdvíhal 100 kilovú činku.
Konečná, The Last Stand

Cortez has army, we have Arnold.

Absurdností tu je viac ako dosť, ale to sa v takto poňatom snímku dá očakávať. Krokom na osvieženie mal byť unikajúci šéf drogovej mafie na zabijáckej Corvette ZR1, ktorá žerie asfalt a zapíja ho hektolitrami benzínu. Vskutku nenápadné vozidlo, ktoré by si vybral asi každý, kto chce zostať mimo radar. Toto monštrum vyzerá tak, že aj Viper s K.I.T.T.om by si pri ňom pripadali ako z bakelitu. Jednoducho treba myslieť na to, že B-čkové zákonitosti tu platia do bodky. S „nacikillerom“ vystrieľate všetko, čo má dušu, no potom rýchlo utekáte pred týpkom s revolverom. Nesmie chýbať odvaha, zmysel pre spravodlivosť a česť, že by aj Cordell Walker žiarlil.

Po humornej stránke to niekde škrípe. Šerif síce servíruje jednu ostrú poznámku za druhou, no zo zamračenej Arnyho tváre to nemá ten správny efekt (v porovnaní s Willisom napríklad). Hlavne keď si tu frázu potom zopakujete v duchu alebo ju vytiahne kamarát, zistíte, že je celkom podarená. Skôr ako slová vás pobavia situačné scénky, typu „hlavne sa ničoho nedotýkajte“, „tak sa aspoň držte ďalej od okien“ alebo „to je telefónny stĺp“. Ani akcia neponúka nič extra. Je tu pár zaujímavých riešení, no to je tak všetko. Hlavne finálové kosenie kukurice s muscle kárami je unavujúce a skoro až zbytočné.

Hodnotenie na film: Konečná (The Last Stand), 2013

akčný film / thriller / krimi, USA, 107 minút

Režia: Ji-un Kim
Hrajú: Arnold Schwarzenegger, Johnny Knoxville, Peter Stormare, Forest Whitake, Rodrigo Santoro, Jaimie Alexander, Zach Gilford, Eduardo Noriega,

Chcel som napísať, že film Konečná je poctivým zástupcom B-čkových snímok. Ibaže to by platilo pred pár rokmi. Za prvé, dnes by to Statham mohol považovať za osobnú urážku. On je tu totižto nekorunovaným kráľom a všetko to jeho cvičenie a drsné scény sú predsa len lepšie, ako tie čo ponúka The last Stand. A po druhé westernový nádych konečného zúčtovania príliš pripomína Kráčajúcu skalu (duplom, keď tam poskakuje Knoxville). Stará horda svalov nás ešte bude musieť presvedčiť, že na to má. Legenda o slávnom Arnyho návrate sa zatiaľ odkladá.


Categories: ,

11 Responses so far.

  1. Anonymný says:

    Film je priemerny az hroza. Arnold si urcite mohol vybrat aj lepsi namet. A skulavy Forrest Whitaker tam bol obsadeny len preto aby mu Arnold 2krat polozil mobil :D

  2. Rynus says:

    podla mna taky bezduchy vyplach, zasmial som sa raz ked toho typka roztrhala svetlica na cucky, inak slabota

  3. Unknown says:

    Neviem co sa vam nepaci. Last stand je uplne klasicka Schwarzeneggerovka- vela zbrani, prestreliek, srandy, akcie + poriadne autiska, typicke what you see in trailer is what you get.

  4. Unknown says:

    Tiez sa priklanam k nazorom, ze je to nas stary Arny, akurat s doraz na to slovicko stary. Tento rok sa okrem Irona Mana najviac tesim na navrat "pravych" drsnakov Willisa v Die Hard 5, Arnolda v Last Stand, Stalloneho v Bullet to the Head a ako ceresnicka potom The Tomb - prve spolcenie Slya a Arnyho. Last stand ma moc nenadchlo ale zas ani neurazilo, pobavil som sa, Bullet to the Head vraj tiez nie je nic moc podla recenzii, tak mi neostava nic ine ako dufat, ze si pani veterani setria to najlepsie na Tomb. Btv uz su stanovene slovenske premiery Tomb a Bullet?

  5. Wienfield says:

    Bullet to the Head - svetová premiéra 1.2. 2013, u nás ani v Čechách zatiaľ nebol stanovený dátum, takže to moc nádejne nevyzerá.
    The Tomb je ešte len v post-produkcii a premiéra má byť na konci septembra, konkrétne 27.9. V SK by podla distribútora mala byt hneď o týždeň 3.10.

  6. janoD says:

    niezeby som od švarzenegra ocakaval nieco extra, no konecnu som si odsedel a hned po odchode s kina som ju aj vypustil z hlavy

  7. KarEl says:

    a vi se jak to vypada s cz premierou The tomb? Bude vubec?

  8. Wienfield says:

    Vďaka štvrtkovým premiérovým dňom, ktoré sú zaužívané u nás aj v Čechách, bude mať Tomb cz premiéru 26.09.2013, deň pred americkou. Podobne to bude aj s vyššie spomínaným Iron Manom 3, ten bude v cz, ale aj sk už 02.05.2013, za veľkou mlákou až tretieho mája.

  9. Anonymný says:

    urcite useky filmu boli vyslovene utrpenim, no ked celkovy vysledok budete vnimat ako typicky akcny film, tak sa to da prezit

  10. Anonymný says:

    Schwarzeneggra som nemal rád v 80 tych rokoch a po pozrení Konečnej sa na tom nič nezmenilo ani teraz. Willis či Stallone boli, sú a vždy budú sympatickejší akční hrdinovia, ktorí dokážu prejaviť aj nejakú emóciu

  11. Anonymný says:

    Ktore dabingove studio sa postaralo o slovensky dabing filmu The last stand? Nikde sa to nemozem docitat, jednotlivych hercov ano, ale dabing. studio nie,,, dakujem