O Terapii láskou sa už nejaký ten čas šušká, že ide o veľmi podarenú romantickú komédiu, čo potvrdzuje záujem divákov aj osem nominácií na Oscara, vrátane všetkých najdôležitejších kategórií (herec a herečka v hlavnej úlohe, režisér i film). No na povrch sa dostávajú aj ohlasy málinko menej výraznej opozície, ktorá pasuje Silver Linings Playbook do úlohy vysoko nadhodnoteného snímku. Od Valentína sa môžete sami presvedčiť o tom, ktorá strana je bližšie k pravde.

Film vychádza z rovnomennej knihy a rozpráva príbeh človeka, ktorý musel padnúť ešte o kúsok nižšie, ako je samotné dno ľudskej existencie. Reč je o Patovi, ktorému požičal na 122 minút svoje strnisko Bradley Cooper. S Patom sa stretávame na začiatku filmu práve vo chvíli, keď ho prepúšťajú z „cvokhausu“. Tu takmer trištvrte roka obdivoval vypolstrované tapety vo svojej izbe. Prešiel si totiž vážnou krízou, počas ktorej ho opustila manželka, stratil prácu učiteľa aj svoj dom. Jednoducho všetko. Tu si dovolím vstúpiť do tradičného opisu dejovej línie s poznatkom, že aj keď to znie klišoidne (aj to je), je tu bádať určitá inovácia. Cooper hrá svoj part s veľkým zanietením a celá postava vám, tak príde vierohodná. Je posadnutý svojou láskou, všetci ho majú za vyšinutého blázna a nechcú mu prezradiť, kde sa momentálne jeho vyvolená nachádza.

Bez peňazí, bez práce, čo stým? Odpoveď je jasná, hor sa vyžierať rodičov. De Niro dáva do pozornosti, že ide o jedného z najlepších hercov všetkých čias (čo mimochodom celkom potvrdzuje aj môj menší rozbor). Robert hrá patologického stávkara,  ktorého poverčivosť nepozná hraníc. Druhá výborne zahraná rola z troch. A tou poslednou je mladučká Jennifer Lawrence (ide už o jej druhú nomináciu na cenu akadémie a je to tretia najmladšia herečka nominovaná na Oscara za hlavnú úlohu v histórii!). Jennifer stvárňuje Tiffany, tiež životom ťažko skúšanú osobu. Jej manžel zomrel, jej psychika tiež nepatrí medzi najpevnejšie a jej sestra s manželom ju chce dať dokopy práve s Patom. A tom to celé je. Stávate sa svedkami transformácie vzťahu neznášam ťa -> na milujem ťa.

Práve posledná veta znova zvýrazňuje klišé ako z veľkej knihy. No zas a znova musím podotknúť, že to nie je niečo, čo vidíte bežne. Charaktery sú okrem jedinečného podania aj svojsky ukecané, do toho labužnícka práca s kamerou, akú tiež nevidíte v každom druhom romantickom fláku. Teraz však príde šok, hoci som doteraz mnoho postupov odargumentoval kladne, tak pocitovo mi tam stále niečo nesedí. Hlavne extra happy záver mohol vyústiť k niečomu viac originálnemu, pretože toto v mojom poňatí film dosť ubíja. Lenže takto je to vraj v knihe a filmári sa toho držali. Väčšinou mám nepekné pripomienky k zásadným odklonom filmov od kníh, no v tomto prípade verím, že by pomohli. Ale chápem ich rozhodnutie a aj to, že v knihe to dokáže vyvolať silnejšie emócie ako na plátne (a tiež nie som hlavná cieľová skupina filmu).

Film v réžii Davida O. Russella (Oscarový Fighter) balansuje medzi očakávanými udalosťami a pokusmi o ich nové vykreslenie. To je rozhodne veľké plus za snahu. Lenže nízky váh sa až príliš často skĺzava na nesprávnu stranu.Terapia láskou sa snaží ísť cestou bežných ľudí. Ich obyčajných problémov, útrap a snahou o vymotanie sa z tohto bludného kruhu. Rozhodne to nie je ďalšia bezduchá romantika, čo dokazujú nové prvky podobne, ako pri Ide len o sex či Bláznivá, hlúpa láska, no určité nadhodnotenie tu patrné je.

Hodnotenie na film: Terapia láskou (Silver Linings Playbook)

komédia / dráma / romantický / psychologický, USA, 2012, 122 minút
Réžia: David O. Russell
Hrajú: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Robert De Niro, Jacki Weaver, Chris Tucker, Julia Stiles, Anupam Kher

Je do dobré, možno až skvelé, no určite nie vynikajúce. Kapesníčky kupovať nemusíte ani plakať od smiechu určite nebudete. Potrebujete iba čistú myseľ a náladu na síce trpkú, no zmysluplnú romantickú komédiu s príliš nudným happy endom.

PS: Malou zmienkou si dovolím upriamiť pozornosť aj na podarené epizódky s Chrisom Tuckerom. Tie sú príjemne svieže a zábavné. Je až škoda, že sa chlapec neobjavuje vo filmoch častejšie.

Categories:

8 Responses so far.

  1. Alex says:

    Bradley Cooper je pre mna necakana nova hviezda dnesneho Hollywoodu. Kazdy ho pozna z hangoveru, kde bol fasa, ale Limitless je moj naj film poslednych rokov. Vo Words aj Playbooku iba dokazuje aky je to komplexny herec

  2. Wienfield says:

    S Limitless bezpodmienečne súhlasím.

  3. Unknown says:

    uz sa na to straaaaaaaaaasne tesiiiimmmmm :)

  4. Monika says:

    to sa tešíme dve leelus, ja už mám na zajtra rezervovaný lístok

  5. Sancho says:

    nema nahodou Silver linnings playbook az 8 nominacii na oscara?

  6. Wienfield says:

    Sancho, máš, pravdu. Znova sa prejavila moja matematická indispozícia. Dík, opravené

  7. sasha says:

    Ja som sa do toho film uplne zamilovala. Chemia medzi Jeniffer a Bradlym je neskutocna, jeden vacsi cvok ako druhi, taki presne k sebe pasuju v zivote

  8. Tammy says:

    rozhodne to je hodne oscara a nie jedneho!