Amerika je krajina neobmedzených možností. To nám hlási všetko vytvorené made in USA. Špeciálnym odvetvím je americké súdnictvo, respektíve ľudia a ich advokáti, ktorí sú schopní zažalovať vlastnú matku za to, že ich porodila o jeden deň skôr ako mala termín. Teraz sa pozrieme na pár príkladov, ktoré sa objavili v Stella awards = ide o ocenenie, ktoré je udeľované za najšialenejší súdny spor a tých je za veľkou mlákou požehnane. 
Táto cena je pomenovaná po Stelle Liebeck, ktorá sa v aute obliala horúcou kávou z McDonald's. Pôvodne vysúdila skoro 3 milióny dolárov od tohto známeho fast-foodu, ale neskôr bola suma znížená na 200 000 a z tých musela ešte vrátiť 20%, pretože z dvadsiatich percent to bola jej chyba... Pozrime si to najzaujímavejšie, čo sa v Stella awards objavilo: 

Jeden mladý Američan si potreboval súrne zavolať, tak zabehol do neďalekej telefónnej búdky. V tom ju zrolovalo auto postaršej panej, ktorá pred jazdou požila alkohol. Muž utrpel ťažké zranenia a museli mu amputovať nohu. Poškodený bol samozrejme nahnevaný a žaloval šoférku auta. Tá však bola krytá, pretože polícia nemala záznam o tom, že by šoférovala pod vplyvom. Ako je to možné? No asi tam zohralo malú rolu to, že jej syn bol policajný dôstojník. Obišla len s pokutou a finančným odškodnením, ktoré sa zranenému mužovi nepozdávalo. Preto sa rozhodol zažalovať telefónnu spoločnosť, ktorá prevádzkovala tú prekliatu búdku. Žalobca mal totiž očitých svedkov, ktorí vypovedali, že dvere telefónnej búdky sa zasekli a preto z nej nedokázal uniknúť. 

Mestský zamestnanec v Kalifornii šoféroval smetiarske auto. Po krátkej nepozornosti narazil do zaparkovanej dodávky pri ceste. Dodávka patrila istému Curtisovi. Curtis okamžite podal žalobu na mesto za zničenie jeho majetku. A čo je na tom také bizarné? No iba toľko, že vodičom toho mestského smetiarskeho auta bol sám Curtis. 

Trom väzňom z Illinois nechutilo v jedálni, tak sa rozhodli zažalovať spoločnosť, ktorá mala z väznicou zmluvu na zabezpečovanie stravovacích služieb. Žaloba znela: za podradné jedlo a zvlhnuté dezerty. Požadovali dva milióny dolárov. Neuspeli. 

Kathleen prišla do obchodu vybrať nový nábytok. Ako prechádzala uličkou, zakopla o malé dieťa a vyvrtla si členok. V hlavnom meste Texasu majú veľmi štedrú porotu, ktorá jej priklepla náhradu škody vo výške 780 000 dolárov. To, že to dieťa bolo jej vlastné asi nebrali do úvahy. 

Matka žalovala školu svojej dcéry a jej zamestnancov za zanedbanie svojich povinnosti. Dôvodom bolo, že jej dcéru prichytili v školskom autobuse na kolenách, ako orálne uspokojuje svojho priateľa počas školského výletu. Matka tvrdila, že jej dcéra bola k činu donútená a kvôli nedostatočnej pozornosti pedagógov sa mu nemohla ubrániť. Dievčina mala svoju reputáciu značne nahnutú už predtým, no vyčíňaním svojej matky si ani trochu nepomohla, práve naopak. 

Shawn Perkins si išiel užiť trochu radosti do zábavného parku v Ohiu. No strhla sa silná búrka a na parkovisku ho zasiahol blesk. Shawn mal obrovské šťastie a prežil. Potom všetkom dal na radu svojho právnika a zažaloval zábavný park za to, že svojich návštevníkov nevaruje, aby sa pred búrkou skrývali a nezdržiavali sa vonku. 

Policajtka Marcy Noriegová z kalifornskej Madery zatýkala v októbri 2002 Everada Torresa za menší priestupok. Keď ho spútaného viedla do policajného auta, začal sa vzpierať a kopať do auta. Noriegová ho chcela spacifikovať paralyzérom, ktorý mala vo vrecku na stehne. Namiesto neho, však vytiahla spoza opaska ozajstný 9-milimetrový Glock a Torresa zastrelila. Mesto však vyhlásilo, že zastrelenie spútaného zadržaného nie je chybou policajtky. Súd ju oslobodil a mesto obratom zažalovalo výrobcu paralyzéra s tým, že by mal zaplatiť prípadnú žiadosť o odškodné zo strany príbuzných zastreleného. Podľa oficiálnych predstaviteľov „každý rozumný policajt môže omylom namiesto tasera vytiahnuť pištoľ a vystreliť“ 

Sestry Janice, Dayle a Kim Birdové zažalovali nemocnicu a lekárov svojej matky. Ich mama išla na menší zákrok, počas ktorého došlo ku komplikáciám. Sestry videli, ako sa lekári ponáhľajú s ich matkou na pohotovostnú operačnú miestnosť. Namiesto zanedbanie starostlivosti, sestry podali žalobu za spôsobené citové vypätie, ktoré utrpeli, keď pozorovali lekárov ako zachraňujú ich matku. Najvyšší súd v Kalifornii rozhodol v neprospech sestier. 

Mladý chlapec z Los Angels vysúdil 74 tisíc dolárov + preplatenie zdravotnej starostlivosti od svojho suseda po tom, čo mu prešiel autom po ruke. Stalo sa to vtedy, keď sa mládenec pokúšal ukradnúť disky zo susedovho auta. 

45-ročný Doug Baker z Portlandu v Oregone. Ten raz našiel túlavého psa a veľmi k nemu priľnul. Keď chodieval na rande so svojou priateľkou, najímal si človeka na stráženie svojho miláčika. Šantivý pes však strážcovi ušiel. Baker zaplatil veľké inzeráty a jeho firma skrachovala, pretože všetok čas venoval hľadaniu psa. Nepožiadal o ruku svoju priateľku, pretože chcel, aby jej prsteň doniesol pes. Najal si štyroch psychotronikov, aby mu pomohli a čarodejnicu, aby mu zoslala dobré kúzlo. Rozlieval po okolí svoj moč, aby „označil svoje teritórium“ a prilákal psa naspäť. Po dvoch mesiacoch sa Baker išiel pozrieť na miesto, kde sa pes stratil - a on bol tam! Baker ihneď zažaloval strážcu o 20-tisíc za náklady na hľadanie, 30-tisíc za ušlý zisk po krachu svojej firmy, 10-tisíc za dočasnú stratu cenného majetku a 100-tisíc za emocionálnu stratu - spolu 160 000 dolárov.

Categories: ,